Skip to content
Politică

Meleșcanu face o dezvăluire importantă despre Ponta și votul din diaspora

" "

Fostul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, miercuri seară, la emisiunea Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, că a acceptat să preia șefia MAE, știind că poate să facă diferența între cele două tururi, astfel încât mai mulți români să voteze în turul al doilea, față de primul tur al scrutinului prezidențial, ceea ce s-a și întâmplat, în viziunea sa, prin prezența celor 250.000 de români, în plus, în turul doi. Meleșcanu a afirmat că niciun partid politic din România nu a dorit să rezolve problema votului din diaspora, subliniind că ceea ce s-a întâmplat, la secțiile de votare din străinătate, se datorează faptului că „dispoziițiile legii sunt foarte depășite”.

„Este un pic pesimistă, dar are și o parte de optimism. Este pesimistă pentru că îmi este clar că niciun partid politic din România nu a dorit să rezolve problema votului în afara frontierelor țării. Din diverse motive. Fie din necunoaștere, din iresponsabilitate sau poate chiar de frică”, a spus Meleșcanu miercuri seară.

" "
" "

Întrebat, însă, cum vede declarația preşedintelui Curţii Supreme, Livia Stanciu, care a afirmat că „strict pe lege, se putea da o OUG, pentru secțiile din străinătate” și, în consecință, de ce nu s-a acordat această OUG, pentru suplimentarea numărului de secții de votare, fostul șef al MAER a răspuns:

”Eu citesc corect și dânsa a mai adăugat trei cuvinte magice: ‘în sensul strict al legii’. Trebuie să ții seama și de angajamentele internaționale, pe care și le-a asumat România (…) Aici a fost problema unei posible contestări a regulilor. MAE a avut poziția pe care v-a prezentat-o Titus Corlățean și eu nu am făcut decât să stau pe același loc”, a adăugat Meleșcanu.

Interesantă este remarca lui Meleșcanu legată de Victor Ponta și înființarea de noi secții de votare la scrutinul din 16 noiembrie în diaspora. Deși în spațiul public au apărut informații conform cărora premierul s-ar fi opus unui astfel de demers, fostul șef al MAE deslușește misterul.

”Am avut discuții, am informat despre ceea ce se considera la ambasade. Preocuparea a fost strictă de respectarea legii și de a nu cumva prin schimbarea regulilor în timpul jocului, să se creeze condiții de invalidare a alegerilor. Tot ce se întâmplă cu alegerile în străinătate este un lucru care nu a interesat niciodată, în ultimii ani, partidele ori din nepasare, ori din iresponsabilitatea, ori poate chiar din frică.

În mod evident, prevederile legii nu mai corespundeau realităților, de astăzi, din diaspora (…) Singura problemă a fost cea de legalitate, pentru a nu crea condiții de invalidare a turului doi al alegerilor prezidențiale și BEC putea să invalideze (…) Da, i-am spus foarte clar (premierului) că voi face tot ce îmi stă în putință, numai că există anumite limite. Dânsul mi-a zis că pot să fac ce vreau, dar să nu creez condiții de invalidare a legii. ‘Asta înseamnă și secții de votare în plus?’ Mi-a răspuns da”, a detaliat Teodor Meleșcanu.

”Pentru același lucru, prevederile legii nu permiteau. Am cerut și nici măcar să schimbăm adresa nu a fost posibil. Vă aduc hârtiile să le citiți dumneavoastră. Prevederile legii sunt foarte clare: turul doi al alegerilor prezidențiale nu se poate organiza decât în aceleași secții de votare, cu aceleași birouri și cu aceiași oameni. Am avut doar posibilitatea să îi înlocuim pe cei care, dintr-un motiv sau altul, nu s-au putut prezenta. Numărul cabinelor și ștampilelor s-a suplimentat (…) toate acestea au fost lucruri care s-au putut întâmpla în interiorul legii”, a mai spus fostul ministru de Externe.

2 comentarii la “Meleșcanu face o dezvăluire importantă despre Ponta și votul din diaspora

  1. Am admirat eleganta si diplomatia Domnului Melescanu. Fata de titrarile pe banda, care nu aveau nici o legatura cu cele spuse de Dl.Melescanu,relatarile dumnealui au mai clarificat cateva aspecte nestiute in legatura cu votul din diaspora. Insistenta moderatorului pe acest subiect este patologica si are ca scop defaimarea Premierului Ponta dupa ce emisiunea cu „Clubul de fite de lux” din Dubai a esuat datorita neadevarului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *