Skip to content
Societate

Meleșcanu, mesaj de Ziua Europei: Când derapajele populiste contaminează societăţile, este datoria noastră să decidem viitorul

Calea Europeana

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a transmis un mesaj de Ziua Europei, menționând că în perioada în care derapajele populiste, dezinformarea, discursul bazat pe ură şi xenofobia contaminează societățile, Este datoria noastră să decidem viitorul.

Cei aproape 70 de ani de Europă unită ne-au arătat în mod constant că unitatea, solidaritatea, coeziunea oferă soluţii trainice. Nu avem voie să ignorăm aceste lecţii. De aceea, astăzi vă îndemn să sărbătorim împreună nu doar Europa, ci tot ce oferă ea – pace, unitate în diversitate, coeziune, solidaritate şi toleranţă. Îmi doresc ca viitorul nostru să fie unul comun, pe care îl construim împreună, de la idee la realitate. Astăzi trebuie să ne amintim de Europa, aşa cum o vedea Jean Monnet: o Europă care nu coalizează state, ci uneşte oameni. La mulţi ani, Europa! La mulţi ani, europeni!. În urmă cu 69 de ani, Robert Schuman, vorbind despre Europa şi despre bazele a ceea ce avea să devină Uniunea Europeană, sublinia importanţa solidarităţii reale, ca fiind esenţială pentru Europa unită. Această solidaritate – sigur, încercată în ultimii ani – trebuie să rămână principiul de bază al eforturilor noastre, mai ales că azi, când decidem împreună cum va arăta Europa de mâine, este una dintre priorităţi. Sigur, istoria ne oferă lecţii, care îndată descifrate ne ajută să înţelegem mai bine mizele viitorului. Acum, când derapajele populiste, dezinformarea, discursul bazat pe ură şi xenofobia contaminează societăţile, avem cu toţii o responsabilitate faţă de noi înşine şi cei care vin după noi. Este datoria noastră să decidem viitorul. Subliniez: este o datorie, nu o opţiune”, a spus ministrul, într-un mesaj video.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *