Skip to content
Politică

Meleșcanu, noi precizări despre alegerile europarlamentare din diaspora: Au fost cazuri de agresiune fizică și verbală

Inquam Photos / George Calin

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu a declarat, marți, că românii din diaspora care au încercat să voteze la alegerile europarlamentare 2019 au săvârșit agresiuni fizice sau verbale în timp ce stăteau la coadă. Mai mult, ministrul a precizat că are ca dovadă poze cu oameni din comisiile de vot care pot confirma acest lucru. Printre victime ar fi chiar femei.

Vă dau imediat. Când doriţi, puteţi veni la minister să citiţi infograma prin care la Bologna au venit cele cinci autobuze cu 200 de oameni şi care s-au pus la coadă imediat şi după aceea au încercat să creeze probleme că de ce se stă aşa de mult la coadă. Au fost multe alte cazuri, mai ales de agresiune verbală, dar din păcate chiar şi de agresiuni fizice. Avem şi poze cu oameni din comisie care au fost bruscaţi, cu vânătăi. Din păcate, e vorba chiar despre femei„, a afirmat Meleşcanu la Parlament.

În raportul întocmit de MAE referitor la modul în care s-a desfăşurat votul pentru alegerile europarlamentare din diaspora se precizează că au existat „acţiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetăţeni” cu autocare.

Un alt factor l-a constituit implicarea unor grupuri de susţinători ai unor anumite formaţiuni politice, deşi prevederile legale nu permit activităţi electorale în ziua votării. Mai mult, au existat acţiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetăţeni cu 5-6 autocare sau maşini (turism electoral), ceea ce ducea în mod automat la o presiune majoră asupra secţiilor de votare sau influenţau deciziile alegătorilor. În mare parte, aceste grupuri au rămas în zona secţiilor de votare şi după ce au votat şi au creat incidente, până la venirea forţelor de ordine, care au asigurat închiderea secţiei de votare„, se arată în raportul MAE, informează Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *