Skip to content
Politică

Membrii FSLI pichetează Guvernul. Ce nemulțumiri au cadrele didactice

Membrii FSLI pichetează Guvernul.Cadrele didactice sunt nemulțumite de proiectul privind salarizarea în sistemul bugetar despre care spun că nu rezolvă marile discrepanțe în salarizarea personalului din acest sector. Astfel,  Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a anunțat că membrii săi vor recurge la toate formele de luptă sindicală, potrivit romaniatv.net.

Prima acțiune de protest urmează să se desfășoare în zilele de 18 și 19 aprilie, în intervalul orar 15,00 — 17,00, când sindicaliștii vor picheta Guvernul României.

Potrivit FSLI, salariile „umilitoare” propuse pentru debutanți sunt „un îndemn” pentru tinerii performanți să fugă de învățământ în timp ce învățătorii și educatoarele cu studii medii riscă să rămână la același nivel pentru o perioadă nedefinit de mare, în urma aplicării noului act normativ privind salarizarea bugetarilor.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, analizând proiectul Ordonanței de urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care urmează a fi adoptat în cel mai scurt timp, a constatat că acesta nu rezolvă marile discrepanțe în salarizarea personalului bugetar pe care le-am sesizat în numeroase rânduri, atât guvernului actual, dar și celor care l-au precedat! Mai mult, din grilele de salarizare propuse de Guvernul Cioloș, se constată că pentru anumite categorii de cadre didactice și pentru personalul didactic auxiliar, salariile propuse sunt mai mici decât cele actuale cu: 7% pentru educatoarele și învățătorii debutanți, categorii care vor fi salarizate la nivelul salariului minim brut pe economie; până la 29% pentru învățătorii și educatoarele cu studii medii; 6% pentru profesorii debutanți; 6% pentru informatician IA; 6% pentru administrator financiar gradul I”, se precizează într-un comunicat de presă.

În acest context, potrivit FSLI, cei peste 178.000 de salariați din învățământul preuniversitar, membri de sindicat ai organizațiilor afiliate, nu acceptă o astfel de lege de salarizare.

Am informat în mod public că, după majorarea salarială de aproximativ 25% din anul 2015, salariul unui profesor debutant este de circa 1.100 de lei net, iar al unui profesor la final de carieră este de aproximativ 2.400 lei. Dacă un salariu de 1.100 lei net — al unui profesor debutant — este mult prea mare și Guvernul Cioloș a înțeles că trebuie să îl reducă cu 6%, iar un învățător debutant trebuie să primească salariul minim pe economie, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cere ca actualul Guvern să-și dea demisia de onoare”, subliniază comunicatul citat.

Reprezentanții Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social discută marți, într-o ședință la Ministerul Muncii, proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

 

Efortul financiar brut necesar implementării proiectului de ordonanță de urgență va fi de 2,344 miliarde de lei, iar impactul net va fi de 1,503 miliarde de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *