Skip to content
Politică

Mencinicopschi, mărturii cutremurătoare din închisoare: O lume a durerii

agerpres.ro

Omul de ştiinţă Gheorghe Mencinicopschi a oferit duminică seară la Antena 3 o serie de mărturii cutremurătoare din închisoarea unde a fost trimis ca urmare a procesului ICA-Telepatia, o speţă care a născut numeroase controverse.

Încă din primele cuvinte, savantul a spus că a iertat pe toată lumea implicată în tot acest proces, arătând că discuția despre adevăr și justiție este mult mai complexă decât pare.

„Ce este adevărul? Adevărul absolut este doar al lui Dumnezeu. Omul poate să aibă adevăr parțial, poate să aibă bucățele dintr-un puzzle și nu poate să vadă imaginea completă”, a explicat profesorul Mencinicopschi.

Totuși, cercetătorul a afirmat că această perioadă a vieții a lăsat urme adânci în viața sa și a celor apropiați.

„Nu îmi trebuie o confirmare din partea cuiva ca să cred că am triumfat. Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu, pentru că cea mai mare suferință a mea a fost despărțirea de familie. Asta a fost cea mai mare durere, când îți iubești copiii, soția. Sunt de părere că nu trebuie să răspunzi cu rău răului. Familia a fost unită, dar a fost puternic afectată. Dezastrul cel mai mare a fost emoțional, dar au existat și probleme din punct de vedere financiar. Am fost și suntem afectați în continuare. Încă mai este problema cu casa, dar mulțumesc lui Dumnezeu, acum suntem împreună. A fost un Crăciun trist, pe de-o parte. Și vesel pe de altă parte. Trist pentru că sunt probleme financiare, o treime din pensie a fost poprită. După 50 de ani de activitate. Pentru că am avut mulți ani muncă de laborator de mare risc, am lucrat cu substanțe periculoase. Și am lucrat în laborator din pasiune, sincer vă spun. Am făcut și niște descoperiri la momentele respective. Am și niște probleme de sănătate. Chiar grave. Boală cardiovasculară, cu stenturi”, a punctat dr. Mencinicopschi.

Gheorghe Mencinicopschi a explicat cum a trăit momentul condamnării, când a aflat care este sentința.

„Am avut un moment de perplexitate. Nu îmi venea să cred. A fost un șoc formidabil. A fost un șoc emoțional care nu mă viza pe mine direct. Atunci am conștientizat ce rău s-a făcut familei mele. Sigur că și ceilalți, care au fost și ei condamnați, au trăit aceleași clipe de groază. Sunt sigur. Dar aș vrea să mulțumesc acum tuturor celor care mi-au trimis mesaje, care m-au încurajat pe mine și familia mea”, a declarat Mencinicopschi.

În plus, biochimistul a explicat care este lumea din spatele gratiilor, un mediu foarte stresant și a recunoscut chiar că cererea de grațiere nu a fost inițiativa sa, ci a familiei.

„Este o lume a durerii și poate a multor nedreptăți. Este un mediu stresant. Și aș îndrăzni să spun că nu numai pentru deținuți, dar și pentru lucrători. Este un stres formidabil. Mediul rămâne stresant pentru cei care se află acolo. Sunt foarte mari probleme. Eu nu am fost de acord cu cererea de grațiere. Familia a insistat. Nu pot să fi ipocrit, nu pot să spun că aș fi vrut să rămân acolo, în acel mediu, dar am avut un fler, să nu trăiesc o dezamăgire. Dacă aș fi avut așteptări mari, e posibil să mă fi distrus. Și atunci am preferat să îl las pe Dumnezeu să judece și să acționeze. Prin mâna unor oameni. Nu am avut zile de permisie, pentru că nu am vrut. Nu am vrut să merg acasă, pentru că ruperea din nou de familie ar fi fost dureroasă. Nu am insistat pentru acest drept”, a rememorat profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *