Skip to content
Politică

Merkel, pregătiri febrile pentru Brexit: Trebuie să existe o diferență între a fi membru al Uniunii și a lucra cu Uniunea!

Censoredweb

Un articol semnat de Petre Mădălina Iulia

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a admis pentru prima dată că guvernul german face planuri de contingență în cazul în care Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană, fără un acord.

Cancelarul german a menționat că se fac pregătirile pertinente, declarând: Este potrivit, ca Guvern responsabil și cu gândire pe termen lung, să ne pregătim pentru orice situație, asta include și posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească UE fără un acord. Am început să ne pregătim în consecință pentru asta. ”

Aceasta a prezentat o listă cu îngrijorări, pornind de la drepturile cetățenilor, adăugând și aspectele vamale, susținând că acestea rămân încă nerezolvate, în ciuda asigurărilor lui Michel Barnier că “ 90% din textul acordului de ieșire este finalizat”.

“Acest lucru aduce cu sine o întreagă serie de întrebări cum ar fi: cum ne descurcăm cu cei aproximativ 100 000 de cetățeni britanici care, în unele cazuri, locuiesc în Germania de ani întregi? Ce o să facem, de exemplu, cu profesorii de naționalitate britanică ce sunt clasați ca funcționari publici ai Germaniei și cum continuăm? Cum ne pregătim în mod corespunzător autoritățile pentru greutățile suplimentare aduse de noile aspecte vamale?”  a declarat Markel, citată de The Guardian.

De asemenea, cancelarul german și-a exprimat îngrijorarea referitoare la cetățenii germani, dar și în ceea ce îi privește pe oamenii de afaceri germani care activează în UK.

Totodată, în discursul său, cancelarul german adăugat că își dorește ca Marea Britanie ”care a ajutat la formarea UE din punct de vedere politic, economic și cultural” să continue să fie un partener apropiat și de încredere”, menționând însă că trebuie să fie clar faptul că, odată ieșită din Uniune, UK nu se poate aștepta la drepturi de membru.

Trebuie să existe o diferență între a fi membru al Uniunii și a lucra cu Uniunea!”, a mai adăugat oficialul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *