Skip to content
Externe

Mesaj dur al ambasadorului SUA: Huawei – o cale greșită pentru 5G. Fraude și complot pentru a fura secrete comerciale, a plătit bonusuri angajaților care au furat

Huawei reprezintă o cale greșită pentru dezvoltarea 5G, o companie care, spre deosebire de companii de încredere, a fost pusă sub acuzare, săptămâna trecută, de Departamentul de Justiție al SUA pentru fraude și complot pentru a fura secrete comerciale, iar, în cadrul schemei pe care a folosit-o de zeci de ani, a plătit bonusuri angajaților care au furat informații confidențiale de la concurenții din Statele Unite, transmite ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman. „Huawei reprezintă o cale greșită pentru dezvoltarea 5G.

Contrar marketingului și al percepției publice generale distorsionate, 5G nu este sinonim cu companiile chineze. Companiile americane, europene și sud-coreene conduc calea dezvoltării 5G pe piețele din întreaga lume. Tehnologia 5G oferă oportunități, dar, aflată în mâini greșite, amenință securitatea națională. După cum a spus Secretarul de Stat, Mike Pompeo, competiția cu China pune în discuție libertățile fundamentale pe care fiecare dintre noi le prețuiește.

O rețea 5G nu este doar o rețea pentru comunicații, ci reprezintă o infrastructură esențială pentru economia secolului XXI. La fel cum o rețea de drumuri și autostrăzi ajută indivizii și mărfurile să se deplaseze și ajută la deblocarea potențialului economic, viitoarele rețele 5G vor fi autostrăzi și rute ale economiei digitale.  Trebuie să ne asigurăm că folosim companii care continuă să dezvolte tehnologii 5G de încredere, cum sunt Ericsson, Nokia, Samsung și Qualcomm.  Aceste companii reprezintă o soluție la amenințarea provocată de firmele de tehnologie care au legături cu Partidul Comunist Chinez”, este mesajul ambasadorului.

El arată că, spre deosebire de companiile occidentale, firmele de tehnologie din China trebuie să împărtășească informațiile și tehnologia cu autoritățile militare sau de spionaj chineze. „Companiile chineze și clienții lor nu sunt niciodată cu adevărat scutite de supravegherea Partidului Comunist Chinez. Pentru a menține rețelele noastre sigure și pentru a ne păstra valorile democratice, nu putem avea încredere în aceste firme„, indică ambasadorul, amintind că, în august 2019, Statele Unite și România au semnat un memorandum de înțelegere prin care s-au pus de acord asupra amenințărilor pe care le reprezintă furnizorii de tehnologie 5G care nu sunt de încredere.

Dar nu numai Statele Unite au aceste îngrijorări: în 29 ianuarie, Uniunea Europeană a cerut statelor membre să excludă din sectoarele critice ale rețelelor 5G furnizorii ce prezintă un risc ridicat. Prezența companiilor chineze în rețelele 5G periclitează securitatea acestora. Singura modalitate de a proteja securitatea 5G este să o construim cu companii în care putem avea încredere. Includerea echipamentelor chineze în orice parte a unei rețele 5G creează riscuri inacceptabile pentru securitatea națională, pentru infrastructura critică, confidențialitatea și drepturile omului. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu aliații noștri NATO pentru a construi un viitor digital puternic, sigur și prosper, care să susțină și să ne apere valorile și modul de viață„, conchide ambasadorul american la București. Sâmbătă, secretarul american al Apărării, Mark Esper, le-a atras atenția țărilor europene, inclusiv României, că, prin autorizarea gigantului chinez de echipamente de telecomunicații Huawei să construiască rețele 5G, riscă să „amenințe” NATO. „Dacă nu înțelegem amenințarea și nu reacționăm, acest lucru ar putea în cele din urmă să amenințe cea mai de succes alianță militară din istorie, NATO”, a afirmat șeful Pentagonului la Conferința de Securitate de la Munchen.

La rândul său, secretarul american de stat Mike Pompeo a denunțat ‘Calul Troian’ reprezentat, în opinia sa, de producătorul chinez de echipamente de telecomunicații, a cărui implicare în rețelele 5G occidentale ar conduce la transferarea de date ale tuturor utilizatorilor către ‘Partidul Comunist Chinez și serviciile secrete chineze’. Cel mai mare producător din domeniu din lume, Huawei a fost contestat, pe fondul războiului comercial dintre SUA și China, de administrația Trump, care a invocat riscul de spionaj în favoarea guvernului chinez, scrie profit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *