Lukoil a repornit rafinăria de la Ploieşti, spre uşurarea celor aproape 3.000 de angajaţi. Compania petrolieră este anchetată de procurori pentru evaziune fiscală şi spălare de bani de aproape un un sfert de miliard de euro şi ameninţa că pleacă din România. În urmă cu puțin timp, flacăra rafinăriei a pornit.
Compania Lukoil n-a oferit nicio explicaţie oficială privind reluarea activităţii la rafinăriei Petrotel din Ploieşti. Rafinăria a pornit însă, în premieră pentru această săptămână , semn că este funcțională. Un alt semn că a fost reluată activitatea este faptul că pe șinele de tren care duc la rafinărie a sosit un tren cu numele Oltchim inscripționat pe vagoane.
Este însă nevoie de trei zile pentru ca rafinăria să ajungă să funcționeze la capacitate normală.
„În cursul acestei dimineți, compania Lukoil a notificat autorităţile competente de mediu, atât Agenția de Mediu cât și Garda de Mediu, despre începerea procedurilor de repornire a instalațiilor tehnologice de pe amplasament”, a spus Daniela Tudorache, inspector şef la Garda de Mediu Prahova, citat de jurnaliștii digi24.
Rafinăria companiei ruseşti a fost închisă în urmă cu o săptămână, după ce procurorii au pus sechestru pe stocurile de carburanţi şi petrol din portul Constanța. Anchetatorii încercau astfel să recupereze o parte din prejudiciul de 230 de milioane de euro, pe care Lukoil l-ar fi lăsat în bugetul de stat, prin evaziune fiscală şi spălare de bani. Imediat după anunţarea sechestului, oficialii companiei au ameninţat cu închiderea rafinariei, ceea ce ar fi afectat slujbele a 3.500 de oameni din rafinărie şi din companiile care au contracte cu Petrotel.
Specialiştii spun însă că România este o piaţă foarte importantă pentru Lukoil, iar prin ameninţările cu închiderea rafinăriei grupul rus încearcă să forţeze mâna autorităţilor pentru a ridica sechestrul de pe stocurile de materie primă şi imobile.
„Cu șantajul nu merge, prea mult riști. Eu cred că a fost o simplă speculație care nu a fost estimată la justa valoare, efectele ei, pentru că, practic, au primit și o imagine proastă”, spune Constantin Tampiza, fost director al Lukoil.
„Nu cred că este vorba de o răzgândire, sunt decizii manageriale”, spune analistul economic Ionel Blănculescu.
Închiderea rafinăriei nu ar atârna însă prea mult în bilanţul companiei.
„Lukoil a preferat întotdeauna să lucreze fără profit ca să nu plătească statului român taxe şi impozite”, spune și Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizării.
În aceeaşi situaţie este şi rafinăria Petromidia a grupului Rompetrol. Compania a avut profit doar când Rompetrol Rafinare s-a listat la bursă, aceasta fiind una dintre condiţiile impuse firmelor care vor să intre pe bursă.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News