Skip to content
Europa

Mesaj emoţionant transmis de Luminița Odobescu, la finalul mandatului de ambasador al României la UE

Facebook

Luminița Odobescu, reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, a afirmat joi că “a avut onoarea” de a reprezenta România la Uniunea Europeană cu ocazia primei Președinții române a Consiliului UE, moment pe care l-a descris drept “unic”.

Odobescu a fost rechemată miercuri de la post, printr-un decret semnat de președintele Klaus Iohannis, urmând să pună capăt unui mandat care a debutat în 2015 și care a culminat cu prima președinție română a Consiliului UE, în ianuarie – iunie 2019.

Din momentul în care ajungi într-un loc, plecarea începe să prindă și ea contur”, este un aforism al unui scriitor francez la care m-am gândit deseori. Pentru că plecările și despărțirile fac parte din viața unui diplomat. Fie că pleci din România pentru a-ți reprezenta țara într-o misiune în străinătate, fie că iți închei misiunea în străinătate – cum este cazul meu acum – pentru a te întoarce la alte provocări”, a scris Odobescu, pe Facebook.

După cum remarcă portalul caleaeuropeana.ro, ea a mulțumit tuturor colegilor cu care a colaborat de la nivelul Reprezentanței, Ministerului Afacerilor Externe, Guvernului în ansamblul său și Administrației Prezidențiale. “Ar fi multe lucruri de spus despre acești ani și tocmai de aceea nu voi zice prea mult, pentru că e greu de făcut o selecție. Ce țin însă să spun este că sunt extrem de onorată pentru că am putut reprezenta România pe lângă instituțiile europene în aceasta perioadă. Au fost ani extrem de denși, cu foarte multă muncă, în condiții complexe, cu multe crize și momente dificile.

Am avut onoarea de a reprezenta România la Uniunea Europeană cu ocazia primei Președinții române a Consiliului UE. Un moment unic în viața oricărui diplomat și cu atât mai special când rezultatele au fost vizibile și apreciate. Și e greu de descris în cuvinte sentimentul care te încearcă în fața unei asemenea provocări, precum și bucuria pe care o resimți atunci când vezi că echipa din care faci și tu parte a contribuit la găsirea unei soluții la nivel european, la elaborarea unei directive care va avea impact direct în viața noastră, la definirea unui compromis într-o chestiune sensibilă. Tocmai de aceea, vreau să le mulțumesc din suflet colegilor din Reprezentanță, din Centrală, de la Administrația Prezidențială și Guvern și celor din ministere care au contribuit la succesul acestei prime președinții române a Consiliului UE”, a spus Odobescu.

Ambasadoarea României la UE este de părere că Europa de astăzi este diferită fațā de cea de acum câțiva ani. “Se spune însă că Europa progresează întotdeauna în urma crizelor și am convingerea că și de data aceasta se va întâmpla la fel. Faptul că am reușit să aprobăm împreună cel mai important plan de relansare de când există Uniunea Europeană este cel mai recent pas concret în acest sens. Dar exemplele sunt mult mai multe. România este un stat profund pro european, iar beneficiile pe care le aduce apartenența la UE sunt incontestabile”, a precizat ea.

Iar pentru noi, cei care credem în România și în proiectul european, munca este și va rămâne una continuă“, a conchis Luminița Odobescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *