Skip to content
Economie Societate

Mesaj OMV: Ne chinuim în România. Europa are nevoie de gaz rusesc

zilina-gallery.sk
" "

Manfred Leitner, membru al board-ului OMV responsabil cu operațiunile downstream, susține că gazele rusești, provenite de la gigantul rus de stat Gazprom, cu care OMV are o relație tradițională, veche de peste 50 de ani, sunt cea mai de încredere sursă de aprovizionare a continentului ”pe care ne-o putem imagina”.

Pentru asigurarea securității alimentării sale cu gaze, Europa are nevoie de o relație stabilă cu Rusia”, mai spune Leitner, citat de Profit.ro.

" "
" "

Anul trecut, autoritățile de la București au luat numeroase măsuri care au descurajat investițiile în explorarea și exploatarea de noi zăcăminte de gaze naturale, cum ar fi Legea offshore, care majorează semnificativ povara fiscală suportată de companiile concesionare din Marea Neagră și le obligă să-și vândă minimum 50% din producție pe bursele din România.

Aceste măsuri au făcut ca OMV Petrom și ExxonMobil să amâne luarea deciziei finale de investiție în proiectul Neptun Deep și să ceară prelungirea cu 15 ani a acordului de concesiune semnat cu statul român.

În România, unde am descoperit un mare zăcământ offshore de gaze, nu vedem politicile adecvate unei investitiții de multe miliarde de dolari. Avem nevoie de un regim fiscal și de reglementare stabil pentru a putea lua decizia finală de investiție și, momentan, ne chinuim acolo”, a spus Leitner, la o conferință pe tema gazelor naturale desfășurată la Viena.

Îndoiala cu privire la viitorul proiectului Neptun Deep este întărită și de anunțul recent al operatorilor de transport de gaze din România și Ungaria, Transgaz și FGSZ, potrivit căruia o bună parte a contractelor de rezervare de capacitate de transport de gaze pe viitoarea conductă BRUA, faza 2, ce va întări interconectarea dintre România și Ungaria, contracte semnate la finalul lui 2017, au fost reziliate de către firmele ofertante până la data limită de 14 decembrie 2018, iar volumul de capacitate de transport rezervată prevăzut de contractele rămase în vigoare este situat sub minimul necesar pentru ca investițiile în noua conductă să fie rentabile din punct de vedere economic.

Principala sursă de gaze avută în vedere pentru noul gazoduct este chiar Marea Neagră. Manfred Leitner, care este și membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, a arătat, în intervenția sa din cadrul conferinței de la Viena, că gazele livrate prin conducte vor avea întâietate față de cele lichefiate aduse prin transporturi maritime în asigurarea consumului Europei, pe măsură ce statele UE reduc tot mai mult emisiile de CO2 ale sistemelor lor energetice, prin renunțarea, de exemplu, la capacitățile de producție pe bază de cărbune, așa cum se întâmplă în Germania.

Puteți citi mai multe AICI.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *