Skip to content
Puterea Știrilor Video

Mesaj optimist al medicului Adina Alberts, după creșterea numărului de contaminări cu coronavirus: „Eu zic că nu e cazul să ne îngrijorăm”

Dr. Adina Alberts, invitată la „Puterea Știrilor”, consideră că numărul mare de cazuri de coronavirus din ultimele zile nu ar trebui să îi îngrijoreze pe români, recomandând în continuare păstrarea distanței sociale și purtarea măștii de protecție.

„Eu zic că nu e cazul să ne îngrijorăm, dar nici nu e cazul să ne lăsăm total. Ar fi bine să păstrăm în continuare distanțarea socială pe cât posibil și să purtăm aceste măști de protecție, în cazul în care suntem într-o incintă cu mai multe persoane. Să ne protejăm sănătatea și să fim vigilenți pentru că încă nu cred că a trecut hopul cel mare și pentru că nici nu ne dorim să ajungem în acel moment în care să avem o gravitate a pandemiei exagerată. Este vară, într-adevăr, este cald, este soare, riscul de a exploda acum ceva este minim, ar trebui să fim foarte atenți și să ne pregătim sufletește pentru perioada de toamnă când aceste condiții climatice nu vor mai exista și este posibil să apară un al doilea val, poate nu atât de mare”, a declarat medicul chirurg.

" "

Adina Alberts consideră că masca este prima măsură de protecție pe care o avem la îndemână în orice pandemie.

„Dacă vă uitați pe internet și căutați gripa spaniolă din 1916, o să vedeți că și în acea perioadă persoanele aveau mască pe față în perioada pandemică. Asta este prima protecție, este normal să o folosim, este firesc și ne protejează în primul rând pe noi, cei care o purtăm și apoi ne gândim că îi va proteja și pe cei din jurul nostru”, a spus Adina Alberts, la „Puterea Știrilor”.

Medicul a adăugat că, la începutul pandemiei, ”comunicarea specialiștilor OMS, nu numai de la noi din țară, a fost deficitară”: ”Populația trebuia informată despre această mască, trebuia îndrumată să o poarte, îndrumată cum își poate confecționa o mască acasă, nu e mare lucru, și în felul ăsta, de la bun început am fi putut cred stăpâni și ține totul în frâu”.

Medicul chirurg le reamintește românilor că o mască de unică folosință se poartă în mod normal pe nas și pe gură, având grijă ca filamentul metalic din partea superioară să se muleze perfect pe conturul nasului, pentru că astfel riscurile de a fi contaminat sunt minime.

„E adevărat că după 2-3 ore acea mască trebuie să o aruncăm, dar dacă între timp am pus mâna pe ea, am mai tras-o, am mai ridicat-o și am pus-o la loc, a fost purtată cam degeaba, trebuie să recunoaștem acest lucru. Dar nu toată lumea are studii în ceea ce privește purtarea unei măști, este un gest până la urmă medical, pe care noi îl învățăm prin exercițiu în sălile de operație, în spitale, unde în general personalul medical poartă măști. Pentru restul oamenilor este firesc să fie dificil, nu este ușor și dacă mai ești purtător de ochelari această mască în momentul în care ai pus-o pe nas și ți-ai pus ochelarii deasupra e posibil să nu mai vezi nimic, pentru că ți se aburesc ochelarii. Deci persoanele în vârstă au și aceste dificultăți suplimentare”, a declarat la „Puterea Știrilor” dr. Adina Alberts, care mai spune că dacă această comunicare către populație ar fi fost corectă de la bun început și oamenii ar fi știut cum să poarte măștile și cum să și le confecționeze, nu s-ar mai fi impus nici obligativitatea purtării, nici amenzile.

„Sunt persoane care au diverse dificultăți respiratorii sau cardiace și aceste persoane chiar nu pot să stea deloc cu masca pe nas. Deci obligativitatea purtării măștii mi se pare o greșeală medicală, deoarece nu poți să obligi pe nimeni să facă nimic. Este în ADN-ul nostru să ne apărăm sănătatea, noi toți suntem dotați de la natură cu acest instinct și dacă explici corect și oferi soluții tuturor, atunci oamenii își vor apăra sănătatea singuri, fără să îi obligi”, conchide dr. Adina Alberts.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *