Mesaje tranșante lansate de BNR. Perspectiva pozitivă asupra inflației este umbrită de incertitudini și riscuri

BNR
Sursa foto: INQUAM / Octav Ganea

Banca Natională menține nivelul dobânzii de politică monetară. Nu este o mișcare suprizătoare, însă ce ne interesează este ce va urma. Care sunt semnalele transmise de guvernatorul Băncii Naţionale?


Plecăm de dobândă de politică monetară, un instrument care ne interesează pe fiecare dintre noi. Dobânda de politică monetară este instrumentul principal prin care Banca Națională a României (BNR) influențează inflația și, implicit, stabilitatea prețurilor. Este rata dobânzii la care BNR oferă credite băncilor comerciale, influențând costul creditului în economie.

Deci cu cât ea este mai mică și dobândă percepută de Bănci pentru credite va scădea. BNR a anunțat că nivelul îl păstrează la 7% pe an.

Vedem evoluția pe grafic. Anul trecut era 3%, acum este 7%. Un nivel ridicat, însă asta se întâmplă și în Europa. Și Banca Centrala Europeana a menintit ratele de dobândă la nivelurile record. Dobândă cheie este la 4%, de la – 0,5 în iunie anul trecut.

Șefa BCE a lăsat să se înțeleagă că din iunie ne putem așteptă la o scădere, datorita inflației, pentru că ea a scăzut în zona euro la 2,4%, chiar sub nivelul prognozat de 2,6%. Iar asta este o veste buna pentru ce va urma în ceea ce privește dobânzile. Pe temen scurt există o prognoză de scădere.

Conform ultimelor evaluări publicate de Banca Națională a României, se preconizează că rata anuală a inflației va continua să înregistreze o tendință descendentă în lunile următoare, având o traiectorie puțin mai ridicată decât cea prognozată în februarie 2024.

O veste buna, doar pe jumătate. Pentru că urmează și semnalele serioase pentru economie și guvern. Perspectiva pozitivă asupra inflației este umbrită de incertitudini și riscuri, arată BNR, generate de măsurile fiscale recente menite să sprijine consolidarea bugetară, precum și de decizia de a menține plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază până la sfârșitul anului în curs, împreună cu volatilitatea prețului țițeiului.

În ceea ce privește economia, BNR susține că datele și analizele recente indică o creștere mai solidă a economiei în primul trimestru al anului 2024 decât s-a anticipat inițial, cu toate că această creștere este însoțită de o încetinire a dinamicii anuale a PIB-ului, având în vedere evoluțiile divergente la nivelul componentelor cererii agregate și al principalelor sectoare.

Astfel, în comparație cu trimestrul IV al anului 2023, în luna ianuarie 2024, vânzările cu amănuntul au înregistrat o creștere semnificativă, în timp ce producția industrială a scăzut și mai mult, iar volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o diminuare semnificativă în termeni anuali, după o perioadă de creștere susținută.

În plus, dinamica anuală a importurilor a continuat să depășească pe cea a exporturilor, însă într-o măsură mai mică decât în trimestrul IV al anului 2023. Da, semnale mixte transmise de BNR. Sunt importante, este an electoral așa că riscul de dezechilibre este mare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL