Skip to content
Opinii & Analize

Mesajele subliminale transmise de Dragnea din pușcărie

marinela-anghelus-editorial (1)

După o lungă vreme în care s-a aflat departe de atenția opiniei publice, fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, s-a decis să acorde un interviu fostului său om de încredere, Anca Alexandrescu, cu doar o zi înainte să fie chemat la DNA în calitate de inculpat în Dosarul Tel Drum. Însă, trebuie spus că avem de-a face cu două situații diferite: realizarea interviului (caz în care apar multe semne de întrebare) și forma de transmitere a lui.

În oricare dintre cele două situații devine mai mult decât evident faptul că informațiile prezentate nu sunt doar un eveniment sau o dezvăluire jurnalistică. Ele sunt împachetate într-o formulă de marketing și de victimizare publică. Ca jurnalist și analist al fenomenului, nu pot să nu remarc faptul că demersul jurnalistic este însoțit de o strategie perfectă de comunicare publică mai mult non-verbală.

" "

Îmbrăcat în alb

Liviu Dragnea a apărut la interviu de joi îmbrăcat într-o cămașă albă, culoare ce simbolizează inocența, puritatea. Iar acesta nu este un lucru întâmplător. Probabil vă amintiți celebrul miting la care au participat zeci de mii de oameni îmbrăcați în alb. Un miting despre care Liviu Dragnea spunea la acea vreme că e unul „al apărării justiției”, un miting împotriva „terorii” care ar fi instaurate de instituțiile de forță.

Iată că la doi ani distanță, ex-președintele PSD a uzitat „vechea garderobă” pentru a crea impresia că este în continuare victima abuzurilor justiției și că „teroarea” încă umblă liberă printre cei cinstiți.

Familiarizarea cu jurnalistul

Fostul lider al PSD a uzitat toate metodele de victimizare pe care i le-a permis un interviu video: cuvintele, gesturile, mimica, apariția. Încă de la primele cuvinte, când Anca Alexandrescu, nefardată, nearanjată și îmbrăcată în dungi (semn de solidarizare) i-a transmis că i-a fost dor să îl vadă, Liviu Dragnea a început să se victimizeze: „Sunt bine, m-am tăiat la o mână, m-a reparat”.

„Anca Alexandrescu: Mi-a fost dor să vă văd

Liviu Dragnea: Și mie mi-a fost dor. Uite, sunt pe la garaj la Rahova, mai o sudură, mai o reparație. Sunt bine, m-am tăiat la o mână, m-a reparat”.

Și victimizarea a continuat, chiar impulsionată de cea care îl intervieva.

„Anca Alexandrescu: Vă văd că zâmbiți, dar nu e zâmbetul dvs.

Liviu Dragnea: Anca, sa nu uitam unde sunt, oricine zâmbește aici, zâmbește amar

Încarcerat de mai bine de un an la Penitenciarul Rahova, Liviu Dragnea a dat de înțeles că „zâmbește” pentru că este nevinovat, dar totuși „zâmbește amar” pentru că este după gratii. Toate aceste mesaje subliminale, corelate cu puținele dezvăluiri și atacuri lansate chiar de Dragnea, construiesc perfect decorul bătăliilor ce se va da în PSD, în perioada imediat următoare. Iar Dragnea se vrea a fi un jucător important, chiar dacă nu va fi prezent fizic la masa negocierilor. Pentru cine a intervenit Dragnea, în contextul tumultos al ultimelor zile din PSD? Evident pentru Eugen Teodorovici, cel care s-a anunțat a fi un rival pentru Marcel Ciolacu. De ce a intervenit Dragnea pentru Teodorovici? Simplu: toți baronii și toate „combinațiile” lui Dragnea sunt în spatele lui Orlando.

Dar de ce, totuși, e un serial și nu au dat tot interviul într-o singură emisiune? Este o negociere sau nu în spatele interviului? De ce nu a dat mai mult din casă? Sunt întrebări la care cu siguranță ne vom găsi răspunsuri în „episoadele” următoare.

 

 

 

 

 

1 comentariu la “Mesajele subliminale transmise de Dragnea din pușcărie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *