Skip to content
Coronavirus

Mesajul autorităților privind restricțiile ”e prost”, susține preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: Populația nu va reacționa pozitiv

srepi.ro

Contactată de PS News, Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, critică modul în care autoritățile au comunicat noile restricții, susținând că „populația nu va reacționa pozitiv”.

„Suntem în valul doi pandemic, dar suntem încă în pantă ascendentă, nu putem să apreciem care va fi momentul în care vom atinge vârful. Unii estimează că atunci când vor fi peste 15.000 de cazuri, pentru că nu avem încă posibilitatea să apreciem exact unde suntem pe panta aceasta ascendentă, dacă suntem aproape de vârf, la vârful pantei ascendente.

În momentul în care ajungem la un număr de cazuri, și pe parcursul mai multor zile se menține acest număr, cu condiția să avem o stabilitate în ceea ce privește numărul de teste, atunci vom putea spune că am ajuns la vârf și vom avea tendința de a parcurge zona de platou. Deocamdată nu putem spune acest lucru pentru că încă vedem că cifrele cresc de la o zi la alta”, a spus medicul.

Doina Azoicăi atrage atenția că cea mai mare greșeală făcută de autorități a fost modul nepotrivit de adresare către populație în privința măsurilor restrictive, lucru care a dus la o cooperare neeficientă.

„În acest moment trebuie să ne focusăm pe măsurile care trebuie luate pentru că foarte multe intervenții publice folosesc acest mesaj, << Trebuie luate măsuri mai restrictive>>, dar e un mesaj prost, pentru că populația nu va reacționa pozitiv la acest îndemn. Trebuie luate măsurile conforme cu situația în care suntem.

În sensul că, în momentul de față, se impun măsuri suplimentare față de cele care au fost luate în urmă cu o săptămână, dar dacă vom veni cu acest mesaj și cu această adresare către populație, <<Se impun măsuri restrictive>>, atunci am pierdut complet cooperarea cu populația, care este foarte importantă.

Aceste măsuri impuse de autorități sunt măsuri care au fost impuse de situația creșterii numărului de cazuri. Modul în care ele sunt comunicate și promovate contează foarte mult. 

Pe lângă aceste măsuri, trebuie să vedem care sunt mijloacele prin care se realizează această transmitere mai facilă. De exemplu, în mijloacele de transport în comun. Nu poate fi oprită acolo circulația, dar poate fi organizată. Nu este totul să oprești.

Aceste măsuri, dacă nu sunt respectate de o parte mare din populație, nu au cum să fie vizibile ca rezultate”, a conchis Doina Azoicăi.

În România s-au înregistrat, joi, 10.142 de cazuri de coronavirus, 121 de morți și un record de pacienți la ATI, 1.152.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *