Skip to content
Sănătate

Mesajul disperat al unui medic de familie din Alba Iulia: Vom claca în curând pentru că hârtiile ne vor îngropa. Totul depinde doar de noi

Facebook/Mădălina Vesa

Un medic de familie din Alba Iulia recomandă pacienţilor să se prezinte imediat la medic, dacă au simptome de COVID-19. Mădălina Vesa susţine că presiunea pe medicii de familie şi DSP este foarte mare şi este posibil să clacheze.

Mădălina Vesa, medic de familie din Alba Iulia, a postat pe contul ei de Facebook o serie de recomandări pentru pacienţi şi a tras totodată câteva semnale de alarmă în privinţa epidemiei de coronavirus şi a modului în care a fost şi este gestionată de autorităţi.

Aceasta le cere pacienţilor să ţină legătura cu medicii de familie şi să anunţe din timp dacă au simptome pentru a nu risca agravarea lor. Medicul de familie spune că ”guvernul nu a fructificat starea de urgenţă” prin modificări legislative care să asigure un circuit mai puţin birocratic pentru pacienţi şi afirmă că în prezent medicii triază cazurile inclusiv în cazul testării: ”Nu mai trimitem la teste decât simptomaticii”.

”De acum, totul depinde doar de noi, nu mai putem aştepta nimic de la stat, că s-au depăşit cazurile când se mai putea face ceva (…) Noi, medicii de familie, dar şi DSP-ul vom claca curând. Pentru că hârtiile ne vor îngropa”, spune Mădălina Vesa.

Judeţul Alba era luni, 19 octombrie, la 2.95 incidenţa cazurilor la mia de locuitori. Circa 1.800 de persoane erau active în ceea ce priveşte infecţia cu coronavirus.

Mesajul medicului Mădălina Vesa

”Dragi pacienţi! Vă rog să respectaţi şi să luaţi toate măsurile de protecţie. În fiecare zi am pacienţi simptomatici. Vă rog să ne daţi mesaj în cazul în care aveţi simptome, indiferent care ar fi acestea.

Nu staţi acasă de frica spitalului, că putem regreta mai târziu. Nu vă trimitem la internare dacă simptomele nu sunt serioase. Ştim să gestionăm cazurile uşoare şi medii la domiciliu şi în funcţie de patologia pacientului nostru şi evoluţia zilnică, vom putea să vă dăm cel mai bun sfat referitor la momentul internării.

În acest moment sunt pline spitalele, aşa că vom face triajul cât se poate de serios. Pun accent pe acest lucru pt că astăzi am aflat că o cunoştinţă de-a mea a murit (acum 2 săpt) de covid pt că a refuzat să meargă la spital şi când s-a dus era deja muribundă (într-o insuficienţă respiratorie extrem de mare încât trebuia intubată, cred că a decedat în ziua când a fost dusă la spital).

Nu mai trimitem la testare decât simptomaticii. Pt. cazurile uşoare, medii, sincer nici nu aş mai avea nevoie de testare (semnele sunt foarte sugestive), dar din cauza faptului că am nevoie de deciziile de izolare de la DSP pt eliberarea concediilor medicale (de fapt nu doar pt concediu medical se dă aceasta izolare), am nevoie de această testare.

În Occident, orice medic de familie poate să elibereze concediul medical fără nici un act adiţional. Ei nici măcar nu au formulare speciale aşa cum avem noi. Este suficent o foaie A4 în care medicul specifică durata concediului – durata unde nu exista limită de zile aşa cum avem noi.

Din cauza legislaţiei extrem de proaste, medicul de familie din România este constrâns. Sperăm ca cei din MS/CNAS să facă modificarile necesare în legislaţie (din martie până în august au avut suficient timp) astfel încât să pregătească acest val de îmbolnăviri şi să putem prelua noi, medicii de familie, fără probleme, cazurile uşoare şi medii. Din păcate nu s-a întâmplat acest lucru.

În consecinţă, noi, medicii de familie, dar şi DSP-ul vom claca curând. Pentru că hârtiile ne vor îngropa. Alba a ajuns la peste 3 îmbolnăviri la mia de locuitori, fiind pe locul 1 pe ţară. Curând vom ajunge la 1 la mie… Pt că nu se va mai putea testa (nici nu mai conteaza motivul). Şi vom fi în situaţia când ştiu că pacientul x are covid, dar nu îi pot elibera concediul medical necesar pt că nu am o hârtie, care hârtie se eliberează doar în urma testării. Suntem într-un cerc vicios.

Dacă în martie felicitam guvernul şi DSP-ul pt deciziile cât se poate de bune luate la acea vreme… sperăm ca şi MS şi CNAS să continuie cu modificări legislative astfel încât să ne facem meseria la adevărata ei valoare şi să ne ajutăm pacienţii (pt că era evident că nu putem trăi prea mult în stare de urgenţă – dar, din pacate, acea perioadă de urgenţă nu a fost fructificată deloc, nu au făcut modificările cerute de noi, medicii de familie, ca să existe un circuit mai facil pt pacient).

N-am nici cea mai vagă idee ce se va întâmpla. Dar insist asupra mesajelor către noi. Vă vom răspunde în funcţie de gravitatea cazului. Vorbim la telefon tot timpul, scriem tot timpul, la cabinete consultăm. Per total, suntem pe baricade 12 ore/zi sau şi mai mult, inclusiv sâmbăta şi duminica. Doar să ne înţelegeţi că trebuie să prioritizăm cazurile, că nu vă vom putea răspunde în timpul dorit de d-voastră.

Dacă vă răspundem sec, enumerăm ce trebuie făcut fără prea multă vorbărie, să nu consideraţi că nu avem chef… ci pur şi simplu nu mai avem voce sau nu mai avem timp de scris. Folosec pluralul pt că ştiu că scriu şi în numele unor colegi de-ai mei, medici de familie. De acum, totul depinde doar de noi, nu mai putem aştepta nimic de la stat, că s-au depăşit cazurile când se mai putea face ceva.

PS: măcar în al 12-lea ceas, dorim din partea autoritaţilor respect. O vorbă bună. Că mai mult, se pare că nu merităm. Sper să nu ajungem să fim “vinovaţii de serviciu” (avem o istorie în spate… de aceea şi scriu aceste rânduri, pt a le reciti peste o lună sau peste un an). Această frază doar cunoscătorii o înţeleg”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *