Skip to content
Politică

Mesajul lui Ponta la 100 de ani de la Primul Război Mondial

Premierul Victor Ponta a transmis sâmbătă, de la Bistriţa, un mesaj de pace, înţelegere, bunăstare şi toleranţă faţă de toţi locuitorii Europei, cu ocazia manifestărilor legate de împlinirea a o sută de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, precum şi a 70 de ani de la momentul în care România, în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale, a întors armele împotriva Germaniei naziste.

Prim-ministrul a participat, alături de vicepremierul Liviu Dragnea, la ceremonialul militar şi religios organizat de Primăria municipiului Bistriţa pentru comemorarea victimelor primei conflagraţii mondiale, lângă Monumentul Eroilor din localitate.

‘Vreau să mă alătur mesajului de pace, mesajului de înţelegere a istoriei zbuciumate a acestui oraş, a acestei regiuni, a acestei ţări şi a acestui continent. Întreaga Europă a comemorat în 2014 o sută de ani de la începutul Primului Război Mondial, cel care a adus atâtea distrugeri, cel care a dus la pierderea atâtor vieţi. Românii de aici, din Bistriţa, şi din Transilvania au suferit pierderile Primului Război Mondial cu doi ani înainte faţă de cei de peste Carpaţi şi ştiu foarte bine cum regimentul de aici din Bistriţa, în care erau români, maghiari, saşi, transilvăneni, a participat încă din 1914 şi a plătit tributul de sânge în acel prim război’ a afirmat Victor Ponta.

El consideră că doar pacea, înţelegerea şi toleranţa pot reprezenta soluţia pentru viitorul Europei.

‘Astăzi este o zi specială pentru România, pentru că, în urmă cu 70 de ani, în 23 august 1944, Majestatea Sa Regele Mihai şi România au trecut de partea forţelor binelui şi au adus tributul de sânge pentru eliberarea Transilvaniei, a Ungariei, a Slovaciei, a întregii Europe de sub ceea ce a fost coşmarul nazist. Cred că poate de data aceasta am învăţat, într-adevăr, din lecţiile trecutului. Vreau să cred că la o sută de ani după acel an 1914 Europa ştie că pacea, înţelegerea, bunăstarea, toleranţa între toţi locuitorii Europei, între toţi cei care vor binele acestui continent şi al acestei ţări sunt de fapt soluţia pentru viitor’, a spus Victor Ponta.

Şeful Guvernului le-a mulţumit autorităţilor bistriţene pentru mesajul de pace transmis sâmbătă către întreaga Europă şi a ţinut să îi amintească în discursul său şi pe cei peste 120 de militari din cadrul Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa aflaţi într-o misiune în Afganistan, unde asigură paza şi securitatea aeroportului din Kandahar.

La ceremonial au mai participat, pe lângă Victor Ponta şi Liviu Dragnea, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, prefectul de Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, delegaţii străine ale oraşelor înfrăţite cu Bistriţa, parlamentari locali, şefi de deconcentrate şi veterani de război.

După ceremonialul religios, ţinut în limbile română, germană şi maghiară, au urmat discursurile şi mesajele oficialităţilor invitate şi depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroilor, iar la final, pentru a sublinia încă o dată mesajul de pace, au fost eliberaţi o sută de porumbei albi, potrivit Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *