Premierul Ciolacu cere scuzelor românilor stabiliți în Italia pentru că au trebuit să plece din țară

Marcel Ciolacu
Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a întâlnit miercuri, la Roma, cu primarul Roberto Gualtieri, precum și cu reprezentanți ai comunității românești din Italia. În fața lor a recunoscut că în România mai sunt multe lucruri de pus la punct, dar ”poate încet-încet vă convingem, măcar pentru o perioadă de timp să veniți în România și să contribuiți la dezvoltarea României”.

„În Italia este o diasporă de peste un milion de români. Nici nu știi, ca și prim-ministru, dacă este o bucurie sau nu. Știu că media de vârstă este una de 34-35 de ani. De fapt şi de drept, întreaga plusvaloare a României, o treime din aceasta, care a părăsit România, se află acum în Italia. Chiar dacă în România avem cel mai mare număr de angajați activi, peste 5,7 milioane de români, avem, cu certitudine, o criză a forței de muncă. Vorbim acum, după 30 de ani, și încercăm, ca și politicieni – şi vă spun, cu toată sinceritatea, nu fac parte din politicienii care caută vinovați de ce s-a ajuns aici. Cred că datoria noastră este de a nu găsi vinovați. Cel mai simplu, categoric că politicienii sunt vinovații. Cred că va trebui să găsim soluții. Fiecare dintre dumneavoastră își dorește să se reîntoarcă, la un moment dat, în țara din care a plecat. Iubiţi, sunt ferm convins, poate mai mult decât mine, România, obiceiurile și tradițiile din România și doar printr-un parteneriat comun, un parteneriat între Guvern, un parteneriat între administrațiile locale, prin forumuri economice, măcar experiența pe care ați dobândit-o în Italia, de atâția zeci de ani și atât de necesară în România și pentru dezvoltarea României, mai ales în acest moment, poate încet-încet vă convingem, măcar pentru o perioadă de timp să veniți în România și să contribuiți la dezvoltarea României.

Dacă nimeni niciodată nu și-a cerut scuze pentru că ați fost nevoiți la un moment dat să plecați din țară, eu nu am nicio problemă să-mi cer eu scuze, dar sunt ferm convins că vom putea, printr-o legătură mai bună, prin Ambasada României, prin Ministerul de Externe, prin autoritățile locale și nu în ultimul rând, prin domnul primar, să avem o relație mai strânsă și să nu mai ratăm oportunitățile pe care viitorul ni le arată”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL