Skip to content
Politică

Mesajul principesei Margareta de Centenar: Coroana română continuă să susţină aspiraţiile de democraţie şi libertate ale naţiunii

adevarul.ro

Custodele coroanei, principesa Margareta, a vorbit, miercuri, la şedinţa solemnă a Parlamentului consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri, despre o pagină ”înălţătoare, dar şi tragică, din istoria noastră modernă”. ”După un secol de la Marea Unire, Coroana română continuă să susţină aspiraţiile de democraţie şi libertate ale naţiunii”, a spus principesa Margareta.

Aducem omagiu astăzi unei pagini înălţătoare, dar şi tragice, din istoria noastră modernă. Străbunica mea, Regina Maria, spunea la sfârşitul Primului Război Mondial că, după atâtea clipe negre, îi era teamă să privească lumina zilei. Poporul nostru a pornit la război cu cântecul pe buze, pentru că se ducea să lupte pentru visul lui de secole. Dar visul a fost împlinit cu un sacrificiu uman fără precedent. Despre tragedia românească din acei ani, suverana României Mari spunea: «câte sacrificii, ce măcel, câtă moarte». Astăzi, după o sută de ani, cugetul nostru se bucură, în timp ce sufletul nostru lăcrimează”, a declarat principesa Margareta, potrivit news.ro

Aceasta a îndemnat la recunoştinţă pentru pagina glorioasă scrisă de Armata română.

Să fim mândri pentru Marea Unire din 1918 şi recunoscători pentru pagina glorioasă scrisă de Armata noastră. Dar, să nu uităm niciodată că fiecare familie de români a fost în doliu, la acea vreme. Să admirăm pe oamenii politici de atunci, care, indiferent de doctrina lor, au consolidat procesul unirii. Să păstrăm în minte şi în suflet întoarcerea triumfală a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Bucureşti, la 1 decembrie 1918. Trecerea lor pe sub Arcul de Triumf, alături de Parlament, Armată, Guvern şi sute de mii de români, a fost un gest al renaşterii naţionale. A fost, de asemenea, un moment de comuniune şi de reflecţie, de fericire şi de jale, un legământ pentru viitor. După un secol de la Marea Unire, Coroana română continuă să susţină aspiraţiile de democraţie şi libertate ale naţiunii. Familia Regală este implicată, profund şi durabil, în consolidarea locului României în familia europeană a naţiunilor”, şi-a încheiat mesajul custodele coroanei.

La şedinţa solemnă a Parlamentului consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri participă preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *