Skip to content
Alegeri Puterea Știrilor

Mesajul transmis de România pe 10 noiembrie. Remus Ștefureac, director INSCOP: Candidații care au avut un discurs pro-european au obținut cam două treimi din voturi

sursa Twitter

Invitat la ”Puterea Știrilor”, directorul INSCOP, a precizat că în primul tur al alegerilor prezidențiale, România a transmis un puternic mesaj pro-european, electoratul optând într-o proporție covârșitoare pentru candidați care au propus un ”discurs ancorat în valorile și principiile civilizației euroatlantice”.

Aceste alegeri prezidențiale, la fel ca și alegerile europarlamentare, arată o Românie pro-europeană. Practic, candidații care au avut o platformă, un discurs pro-european ancorat în valorile și principiile civilizației euroatlantice au obținut în total cam două treimi din voturi la aceste alegerile prezidențiale. Dacă vom analiza mai departe, vom constata că aceste date se suprapun cu datele de la alegerile europarlamentare, prin urmare cel puțin în plan regional, european, internațional, România oferă un mesaj foarte important, care arată opțiunea pentru valorile euroatlantice, pentru programe, proiecte, discursuri și nu cele care au o tentă „mai suveranistă”, gen Ungaria”, a declarat directorul INSCOP, la ”Puterea Știrilor”.

Întrebat despre performanța candidatului susținut de Pro România și ALDE, Mircea Diaconu, care a reușit să se claseze pe locul 4, sociologul a apreciat că acesta a reușit cel mai bun rezultat al unui candidat independent la alegerile prezidențiale.

Mircea Diaconu a fluctuat permanent în intervalul 8-10% în ultimele două luni, pe locul 4 permanent, prin urmare scorul pe care l-a obținut la alegeri nu reprezintă absolut deloc o surpriză. E un scor important pentru un candidat independent la alegerile prezidențiale, sprijinit și nu prea de două partide, cu o perioadă de convulsii în ambele părți. E un scor important, care ar putea să ajute cel puțin unul din partidele care l-au sprijinit pe Mircea Diaconu să depășească o perioadă de criză”, a spus directorul INSCOP, Remus Ștefureac, la ”Puterea Știrilor”.

Acesta consideră că Mircea Diaconu a performat ”binișor” și în urmă cu câțiva ani, când a câștigat un loc la alegerile europarlamentare, fiind un personaj cu notorietate, cu un mesaj atipic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *