Skip to content
Puterea Știrilor Video

Metale prețioase, imobiliare sau titluri la companii din energie. Cele mai profitabile investiții în vreme de criză. Adrian Negrescu: „Aurul e vedeta anului 2023”

Inquam Photos/Octav Ganea

Invitat la „Puterea Știrilor”, consultantul financiar Adrian Negrescu i-a sfătuit pe români să fie atenți la cheltuieli în această perioadă de criză, iar celor care doresc să investească le-a sugerat titlurile de stat, „cea mai sigură investiție pentru oamenii simpli”. De asemenea, pentru investițiile pe termen scurt, analistul financiar recomandă metalele prețioase. „Vedeta este aurul”, susține el.

“Vedeta investițională a anului 2023 este aurul, pentru că în condițiile în care o lume întreagă intră în recesiune, mulți dintre investitori vor fugi către aceste plasamente sigure, cum sunt aurul, argintul, platina. Din estimările Standard & Poor’s, prețul aurului ar putea să crească de la 1.800 de dolari la 1.900, chiar 2.000 de dolari. Ceea ce este un profit foarte bun pentru cei care vor să investească în aceste metale prețioase”, a spus consultantul financiar.

De asemenea, potrivit lui Negrescu, investiția în imobiliare este una sigură pe o perioadă de timp mediu și lung, “în România fiind încă prețuri mici la apartamente, iar profitul este mare”.

”Rămân, la capitolul investițiilor profitabile pe termen mediu și lung pe 5-10 ani, investițiile în imobiliare în România. La noi prețurile sunt încă mici raportat la ce se întâmplă în celelalte capitale din regiune, uitați-vă la Varșovia, la Budapesta. Să investești într-un apartament acum niște bani, îl cumperi cu 50-60 de mii de euro, iar peste 5-6 ani îl vinzi cu o sumă dublă, poate fi o variantă bună de investiție”, a completat el.

Cât despre investițiile la bursă, Adrian Negrescu a precizat că titlurile cele mai profitabile sunt cele la firmele din domeniul energiei.

”Pe de altă parte, cred că există oportunități și în fondurile de investiții, care oferă titluri la niște dobânzi foarte bune raportate la inflație. Și pe care le putem accesa mai ales de pe internet, de pe o aplicație de telefon mobil, cam toate băncile din România au platforme de investiții, care ne permit să investim în piețele de capital locale și internaționale. Eu aș da un exemplu, titlurile din zona de energie, companiile din zona de energie vor reprezenta și în 2023 niște investiții profitabile”, a încheiat consultantul financiar.

Investițiile, afectate de inflație și majorarea dobânzii anuale

BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, de la 6,75 % pe an, începând cu data de 11 ianuarie, ceea ce va afecta toate creditele și, implicit, investițiile pe termen lung.

De asemenea, rata anuală a inflaţiei a ajuns în noiembrie 2022 la 16,76%, peste nivelul prognozat, după ce în octombrie a scăzut la 15,32%, de la 15,88% în septembrie.

Creşterea a fost determinată mai cu seamă de majorarea preţurilor alimentelor, dar şi de scumpirea mai pronunţată a mărfurilor nealimentare şi a serviciilor de piaţă. Impactul lor a fost contrabalansat totuşi consistent de scăderea dinamicii preţului combustibililor, pe fondul trendului descendent al cotaţiei petrolului, precum şi al plafonării preţului lemnelor de foc.

Potrivit BNR, rata anuală a inflaţiei va coborî semnificativ abia în trimestrul III, ajungând la nivelul de o cifră, ca efect al prelungirii schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie până la 31 martie 2025.

Totuși, potrivit analistului financiar Adrian Negrescu, „e puțin probabil ca prețurile să scadă în România în 2023, poate în 2024”.

„Efectele acestui val uriaș de inflație care a cuprins întreaga economie mondială se vor vedea în tot anul 2023. Uitați-vă, de pildă, la datele care au venit recent de la INS privind prețurile la poarta fabricii și acolo România se poate „lăuda” cu a treia creștere ca volum din Europa. Asta înseamnă că firmele românești produc din ce în ce mai scump, iar acest lucru se traduce într-o scădere semnificativă de competitivitate economică pentru economia românească”, a declarat Negrescu, la „Puterea Știrilor”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *