METEO 45 de grade în sudul României la ora prânzului

caniculă / ANM
Sursă foto: ANM

Temperaturile resimțite au ajuns la 45 de grade miercuri la prânz în sudul țării, care se află sub cod roșu de caniculă pentru a doua zi consecutiv, potrivit informațiilor publicate de Administrația Națională de Meteorologie. Spre deosebire de temperatura aerului, care se măsoară la umbră, temperatura resimțită este o măsură subiectivă a modului în care percepem temperatura aerului și are o formulă de calcul mai complexă. 45 de grade la Giurgiu și Oltenița, 44 la Turnu Măgurele și Alexandria, 43 la Filaret și Călărași, 42 la Băneasa și Afumați.

Sunt temperaturile resimțite azi, la ora 14:00, în sudul țării, potrivit hărții Administrației Naționale de Meteorologie. În aceeași regiune și la aceeași oră, temperatura aerului, cea măsurată și anunțată zilnic la buletinele de știri, se situa între 37 și 40 de grade, zona fiind sub cod roșu de caniculă, cu temperaturi ce pot ajunge până la 42 de grade Celsius. Temperatura resimțită este diferită de cea a aerului și măsoară modul în care simțim noi temperatura aerului. Deși este o măsură subiectivă, meteorologii au căzut de acord asupra unei formule de calcul a temperaturii resimțite, pentru a se raporta la același parametru.

Potrivit definiției de pe site-ul ANM, temperatura resimțită este „o măsură subiectivă a modului în care este percepută temperatura aerului. Formula matematică a fost dezvoltată în cadrul ANM, în baza studiilor și în acord cu metodologiile complexe existente în domeniul biometeorologiei și corelează următorii parametri meteorologici înregistrați orar la stațiile meteorologice: temperatura aerului la 2 metri (înălțime – n.r.), gradul de acoperire cu nori a cerului, fenomenele meteorologice, umezeala relativa a aerului la 2 m, viteza vântului la 10 m – medie și la rafală și radiația UV efectivă”.

Astfel apar diferențe între temperatura aerului (40 de grade la Giurgiu) și temperatura resimțită (45 de grade tot la Giurgiu). Opt judeţe şi municipiul Bucureşti se află miercuri sub avertizare Cod roşu de caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat, temperaturile fiind estimate la 40 – 42 de grade Celsius. Meteorologii au emis și mai multe avertizări cod portocaliu și galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

foto: ANM

Autor

  • Oana Voicu

    Oana Voicu, redactor PS News. Cu o experiență de 5 ani în presa online, a terminat Facultatea de Jurnalism și Știintele Comunicării.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: