METEO Cod roșu de caniculă. Recomandările specialiștilor

caniculă / ANM
Sursă foto: ANM

Pentru prima dată în această vară, meteorologii emit Cod Roșu de caniculă. E valabil pentru județe din sudul țării, unde temperaturile vor ajunge la 42 de grade la umbră. Medicii atrag atenția asupra riscurilor pentru sănătate. Arșița pârjolește și culturile de pe câmp, iar pagubele sunt uriașe în Oltenia.

Aerul va fi irespirabil la orele prânzului în următoarele zile. Un drum de câteva minute prin soare se poate transforma într-un coșmar. Și asta pentru că, spun meteorologii, se vor înregistra și 42 de grade la umbră. Temperaturile de foc sunt așteptate în București și în județele Călărași, Giurgiu, Teleorman, Olt și Dolj, pentru care a fost emis un cod roșu. Miercuri, valul de căldură va cuprinde și sud estul țării. Astfel, sunt așteptate temperaturi de peste 40 de grade și în Ialomița, Brăila și Galați.

În aceste condiții, medicii ne recomandă să evităm să ieșim din casă între orele 11.00 și 18.00, mai ales dacă suferim de o boală cronică. În plus, hidratarea ar trebui să se facă prin consumul unui pahar de apă la 20 de minute. Alcoolul și produsele care conțin cofeina ar trebui evitate și crescut consumul de fructe și legume.

Agrometeorologii atrag atenția că arșița afectează și agricultura. Mai ales că și iarna și primăvara au fost sărace în precipitații, astfel că există un deficit accentuat de apă în sol. Cele mai afectate sunt culturile de porumb și floarea soarelui din Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.

Din cauza temperaturilor extrem de ridicate, legumele se coc într-un ritm alert și se strică mult mai repede, chiar înainte să ajungă în piețe. În aceste condiții, fermierii sunt nevoiți să arunce cantități importante de legume sau să le dea la păsări și să se înregistreze pierderi importante.

Meteorologii anunță că de joi vin ploile și se va mai răcori.

RECOMANDĂRI ÎN PERIOADA CANICULARĂ:

– Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00

– Se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute

– Nu consumaţi alcool și cafea deoarece acesta favorizează deshidratarea

– Consumaţi fructe şi legume proaspete

 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: