METEO Un nou val de aer tropical sufocă România. Anunțul meteorologilor

caniculă / ANM
Sursă foto: ANM

Un nou val de aer tropical transformă România într-un adevărat cuptor. Cel mai rău se anunță în sudul țării, unde disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile urcă până la 41 grade Celsius la umbră. În celelalte regiuni, regimul termic va fi ponderat.

„Continuă vremea extremelor meteorologice și în țara noastră.  Miercuri, în special în partea de sud și sud-est a țării, vorbim de o vreme caniculară. Temperaturile se apropie de 35-36 grade Celsius.

Joi, valul de căldură va cuprinde regiunile vestice, sudice și sud-estice. Ne vom apropia joi de temperaturi, în special în lunca Dunării, de până la 37-38 grade Celsius.

Indicele de temperatură-umezeală va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități, iar vineri va fi cea mai caldă zi din această săptămână, pentru că deja valul de căldură în intensificare va cuprinde toată țara și vom vorbi de temperaturi la scara întregii țări, între 32-41 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în sudul și sud-vestul”, a precizat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) la Antena 3.

Vestea bună este că de sâmbătă, vremea se schimbă radical. Temperaturile încep să scadă și revin furtunile.

Vijelii și căderi de grindină

Conform prognozei, miercuri, 2 august, în Câmpia Română, în Lunca Dunării și Podișul Dobrogei, vremea va fi călduroasă, pe alocuri caniculară, cu disconfort termic ridicat, astfel că se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse între 31 și 36 grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și/sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. În celelalte zone, dar mai ales în nord și în nord-est, regimul termic va fi mai ponderat și maximele termice se vor încadra între 24 și 30 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, pe parcursul zilei și al serii, pe arii relativ extinse în Transilvania, la munte, local în Moldova, Maramureș, nordul și nord-estul Munteniei și izolat în restul teritoriului. Pe suprafețe mici se vor acumula cantități de apă de peste 20-30 l/mp, iar în sud-est și în est vor fi condiții pentru vijelii și căderi de grindină. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 9 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 23 grade Celsius pe litoral.

 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL