Skip to content
Cultura Politică Societate

Micaela Ghiţescu, una dintre victimele torţionarului Alexandru Vişinescu, a murit la 87 de ani

Dilema veche

Traducătoarea  şi fosta deţinută politică Micaela Ghiţescu a murit în noaptea de duminică spre luni, potrivit unui anunţ făcut de conducerea „revistei Memoria – revista gândirii arestate“ a cărei directoare era de 16 ani, potrivit adevarul.ro.

„Conducerea revistei «Memoria – revista gândirii arestate» împreună cu Consiliul Consultativ al revistei anunţă cu profundă durere trecerea la Domnul în noaptea de 12/13 mai a Micaelei Ghiţescu, directorul revistei în ultimii 16 ani. (…) Dispariţia Micaelei Ghiţescu dintre noi lasă un gol greu de înlocuit, dar promisiunea pe care o facem ei şi directorului fondator al revistei – Banu Rădulescu – este că nu vom lăsa revista să moară, că prin ea vor continua amândoi să trăiască în inimile noastre şi ale multor români. Dumnezeu să o odihnească în pace şi linişte“, potrivit unui anunţ făcut pe pagina de Facebook a Fundaţiei Culturale Memoria.

Născută în 18 iulie 1931, Micaela Ghiţescu a fost traducătoare din limbile portugheză, spaniolă, franceză, germană şi engleză, pentru care a fost răsplătită cu numeroase premii şi distincţii. În 2015, a primit titlul de Mare Ofiţer al Ordinului Infante Don Henrique, fiindu-i acordat chiar la Bucureşti de preşedintele Portugaliei.

Micaela Ghiţescu a fost arestată în 1952, în studenţie, în cadrul celebrului „lot francez“, format din foste eleve şi profesoare de la Liceul Francez, şi a suferit o condamnare politică de 3 ani. A fost una dintre primele victime ale torţionarului Alexandru Vişinescu în perioada când era închisă la Mislea, fiind pedepsită timp de o lună pentru că a îndrăznit să ceară săpun. A benificiat de amnistia din 1955. Cu greu şi-a reluat studiile universitare, devenind licenţiată în Filologie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *