Skip to content
Europa

Michel Barnier: Nu putem avea cu Londra un acord de tipul celui cu Canada

news.ro

Regatul Unit nu poate avea un acord cu Uniunea Europeană de tipul celui dintre Canada şi blocul comunitar, a declarat miercuri negociatorul-şef al UE pentru viitoarea relaţie cu Londra, Michel Barnier, transmit Reuters şi AFP, citate de agerpres.

‘Regatul Unit spune că doreşte (un acord cum este cel dintre UE şi) Canada, dar problema este că Regatul Unit nu este Canada”, a spus Barnier într-o intervenţie în Parlamentul European în faţa unor studenţi ai Şcolii Superioare de Comerţ de la Paris (ESCP).

El a adăugat că britanicii trebuie să accepte condiţiile privind garantarea unei concurenţe loiale pentru a obţine ”acces super-preferenţial” la piaţa UE de 450 de milioane de consumatori. ”Suntem gata să-i oferim Regatului Unit acces super-preferenţial la propriile noastre pieţe”, a spus Michel Barnier, adăugând că acest lucru ar fi unul ”fără precedent” pentru orice ţară din afara UE.

”Este cu adevărat ceva ce putem face fără garanţii ferme că Regatul Unit va respecta condiţiile de joc şi va evita avantaje concurenţiale neloiale? Mă tem că răspunsul este simplu: nu putem”, a explicat Barnier.

El s-a declarat îngrijorat de recentele declaraţii britanice privind relaţia viitoare cu Bruxellesul. În opinia sa, declaraţiile respective marchează o ”distanţare” atât faţă de acordul de retragere, care cuprinde condiţiile ‘divorţului’, în special cu privire la ”buna aplicare a acestui acord pentru Irlanda”, cât şi faţă de declaraţia politică anexă.

În acest text neconstrângător, ”premierul însuşi s-a angajat să evite orice formă de concurenţă neloială şi de distorsiune”, a reamintit Michel Barnier, care a dat asigurări că UE ”este hotărâtă să ajungă la un acord bun”.

Totuşi, el a precizat că Cei 27 sunt pregătiţi pentru toate opţiunile, inclusiv pentru cea în care la finalul anului nu va exista un acord încheiat cu Londra privind relaţiile viitoare.

O primă rundă a tratativelor dintre echipele de negociatori ale UE şi Londra va începe luni şi este prevăzută să dureze patru zile, până în vară urmând să aibă loc mai multe întâlniri de acest fel.

Miniştrii afacerilor europene din statele membre ale Uniunii Europene au dat marţi undă verde mandatului de negociere în ce priveşte viitoarea relaţie comercială cu Marea Britanie.

Acordul dat de miniştri la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG) deschide calea lansării negocierilor între Uniunea Europeană şi Londra la începutul lunii martie, după ieşirea oficială a Marii Britanii din blocul comunitar la 31 ianuarie acest an.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *