Skip to content
Europa

Michel Barnier: UE rămâne consecventă în privinţa declaraţiei politice convenite cu Londra

news.ro

Uniunea Europeană va rămâne consecventă în privinţa declaraţiei politice convenite cu Londra anul trecut, a declarat joi negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, la scurt timp după ce Marea Britanie a prezentat un mandat dur de negociere pentru discuţiile cu blocul comunitar, transmite Reuters, citată de agerpres.

”Luăm notă de mandatul Regatului Unit, publicat astăzi, şi vom discuta luni despre poziţia noastră. Noi vom rămâne consecvenţi faţă de toate angajamentele noastre precedente din declaraţia politică. Dorim un parteneriat corect şi ambiţios cu Regatul Unit în viitor”, a menţionat Barnier pe Twitter.

Declaraţia politică se referă la parteneriatul de securitate şi cel economic, acesta din urmă vizând respectarea regulilor şi a standardelor în vederea asigurării unei concurenţe corecte în comerţ. Documentul, care nu are caracter juridic obligatoriu, însoţeşte ‘acordul de divorţ’ convenit de Londra şi Bruxelles în luna octombrie.

În ceea ce o priveşte, Comisia Europeană a anunţat joi că se pregăteşte în continuare şi pentru un eşec al negocierilor privind viitoarea relaţie post-Brexit cu Londra.

”Comisia a anticipat această posibilitate şi continuă să se pregătească pentru asta, dar este încă prea devreme pentru a se pronunţa asupra rezultatului negocierilor care vor începe luni pentru un viitor acord comercial şi se pregăteşte pentru asta în spirit constructiv”, a declarat Dana Spinanţ, purtătoare de cuvânt a executivului UE.

O primă rundă a tratativelor dintre echipele de negociatori ale UE şi Londra va începe luni şi este prevăzută să dureze patru zile, până în vară urmând să aibă loc mai multe întâlniri de acest fel.

Marea Britanie a prezentat joi un mandat dur de negociere pentru discuţiile cu Uniunea Europeană, evidenţiindu-şi dorinţa unei viitoare independenţe economice şi politice care ar putea să o plaseze pe direcţia unei coliziuni cu Bruxellesul.

În privinţa calendarului, documentul atrage atenţia că cele două părţi au termen până în iunie să ajungă la ceea ce echipa de negociere a Londrei numeşte „marele linii ale unui acord” care să fie finalizat până în septembrie. În caz contrar, „guvernul (de la Londra) va trebui să decidă dacă atenţia Marii Britanii se va îndepărta de negocieri şi se va concentra pe continuarea pregătirilor” pentru o ieşire din UE fără acord la 31 decembrie.

În acelaşi timp, Marea Britanie susţine că vrea obligaţii „cu caracter juridic” în privinţa accesului la piaţa financiară a Uniunii Europene care să fie cuplate cu aranjamente pentru menţinerea încrederii pe măsură ce regulile vor evolua.

Un acord comercial cu blocul comunitar ar trebuie să ofere un „mediu predictibil, transparent şi orientat spre afaceri” pentru activităţile serviciilor financiare transfrontaliere, a mai precizat Londra.

Mandatul menţionează că Marea Britanie a părăsit blocul comunitar cu aceleaşi reguli ca în UE, oferind astfel o „bază solidă” pentru încheierea evaluărilor la timp. De asemenea, Londra doreşte ca acordul său comercial cu UE să includă angajamente de a nu slăbi protecţia legilor şi standardelor privind piaţa muncii.

În acelaşi timp, britanicii vor un acord separat privind pescuitul împreună cu acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană, cu negocieri anuale asupra împărţirii capturii totale.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *