Skip to content
Economie Societate

Microîntreprinderile din România au ajuns la un grad de îndatorare de 73% (studiu)

Bani Inquam Photos / Octav Ganea

Gradul de îndatorare al microîntreprinderilor din România a ajuns, în 2018, la 73%, cele mai afectate fiind companiile cu o cifră de afaceri mai mică de 50.000 de euro, cu 81%, se precizează într-un studiu de specialitate, publicat miercuri, informează agerpres.ro.

Datele centralizate de compania de fintech Instant Factoring arată că dintre cele 525.000 de companii existente în sector, 37% au înregistrat capitaluri proprii negative. În acelaşi timp, datoriile curente, de sub un an, au fost de 122 miliarde de lei şi au reprezentat 60% din totalul datoriilor.

Comerţul cu amănuntul se află la 90%, iar cel mai bine capitalizate sunt firmele din sănătate cu 49% şi servicii profesionale, cu 52%.

Potrivit sursei citate, microîntreprinderile care activează în România au înregistrat un volum al creanţelor de 58,8 miliarde lei, cea mai mare concentrare găsindu-se în intervalul mediu de cifră de afaceri al sectorului, cu aproape 20 miliarde lei, reprezentând 33,6% din total.

În topul sectoarelor care cumulează cele mai mari volume se află construcţiile – cu aproape 10 miliarde lei, urmate de activităţile profesionale – cu 7,4 miliarde lei.

În ceea ce priveşte durata de încasare a creanţelor, pentru companiile cu cifra de afaceri de până în 50.000 de euro, perioada medie a ajuns la 228 de zile, iar cea de plată a datoriilor (DPO) la 538 de zile. Media sectorului a fost de 164 de zile la încasare şi 341 de zile la plată.

Studiul arată că domeniile comerţ cu amănuntul, sănătatea & asistenţa socială şi HoReCa încasează cel mai repede creanţele, respectiv la 45 de zile, 67 de zile şi 73 de zile.

„Pentru a-şi regla nivelul lichidităţilor din companie, unele firme au optat pentru credite. Acestea au crescut cu 4,8% faţă de decembrie 2017 şi cu 15,6% faţă de decembrie 2013, sectorul serviciilor beneficiind de cea mai mare pondere, de 45%”, susţin realizatorii cercetării.

Din punct de vedere al plăţilor restante şi la furnizori, sectorul construcţiilor a atins două miliarde lei, urmat de comerţul cu ridicata cu 1,6 miliarde lei şi de industria prelucrătoare, cu 700 de milioane de lei. Companiile active în sectoarele apă & salubritate şi educaţie au avut cele mai mici plăţi restante, de 27,7 miliarde de lei, respectiv 12,9 miliarde lei, în 2018.

Impozitele şi contribuţiile plătite de micro-companiile româneşti la bugetul de stat au fost de 4,2 miliarde de lei în 2018. Intervalul de mijloc al sectorului reprezentat de firme cu cifra de afaceri între 50.000 şi 250.000 de euro au avut cele mai mari volume de plăţi în taxe şi impozite, 1,8 miliarde lei, însemnând 43% din total.

Analiza de specialitate face parte dintr-un studiu realizat de Instant Factoring despre evoluţia microîntreprinderilor (firme cu cifra de afaceri de până la 500.000 euro) pe baza datelor preliminare la 2018.

Instant Factoring este prima companie fintech de factoring online din România dedicată companiilor mici şi microîntreprinderilor şi membru al Asociaţiei Europene de companii Fintech Innovate Finance, cu sediul la Londra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *