Skip to content
Societate

Migranți în România. Pe unde au intrat în țară cele 11.000 de persoane prinse de Poliție

Autoritățile de frontieră de la granița de vest spun că în 2021 au avut 74.683 de operațiuni de oprire a unor migranți. Aceștia încercau să intre ilegal din Serbia. Numărul acțiunilor e dublu față de 2020, când au fost 34.932 de astfel de operațiuni. În 2019 fuseseră doar 6.107.

Comisarul-șef al Poliției de Frontieră Timiș, Mihail Erlik, a declarat pentru Europa Liberă că rezultatul poate fi pus pe seama intensificării operațiunile de prevenire și combatere a migrației ilegale, dar și a folosirii noilor tehnologii.

De obicei tentativele se petrec noaptea, avem echipamente de termoviziune, îi vedem și îi descurajăm să înainteze spre teritoriul nostru”, a explicat Mihail Erlik pentru Europa Liberă.

Efectul acțiunilor de oprire a migrației ilegale în 2021 ar fi fost că presiunea s-a mutat de la granița României spre granița dintre Serbia și Ungaria, respectiv Croația, spun autoritățile. Legile și tratatele internaționale semnate de România obligă autoritățile române să includă în procedurile legale orice persoană intrată pe teritoriul țării.

În România, au intrat anul trecut peste 11.000 de migranți, 95% pe frontierele de vest, care cuprind în jurisdicția Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Timișoara trei județe: Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți. Fâșia verde se întinde de la Beba-Veche până la Lățunaș. Însă încercări de treceri ilegale frecvente se petrec și pe Dunăre.

Cifra de circa 75.000 descrie numărul așa-numitelor acțiuni de „push-back” întreprinse de polițiștii de frontieră și nu riguros numărul de persoane. De regulă, aceiași fugari încearcă să treacă granița în mod repetat, spun polițiștii de la frontieră.

Octombrie 2021, luna în care s-a forțat cel mai mult granița

Vârful tentativelor de intrare frauduloasă pe teritoriul României a migranților a fost octombrie 2021, când au avut loc 12.400 de acțiuni ale Poliției de Frontieră.

Dintre cei 7.425 de migranți ajunși în Timișoara și prelucrați de autorități anul trecut, 5.925 au depus solicitări de azil, iar peste 2.000 nu au documente și au fost redistribuiți în alte centre din țară. Solicitanții de azil primesc hrană, cazarmament la Centrul pentru refugiați Timișoara și ajutor medical.

În 2021, au fost returnate în Serbia 708 persoane prin procedurile de readmisie, iar 78 de turci fără forme legale au fost trimiși în țara lor.

Miile de cereri de azil pe care statul român e obligat să le analizeze sub aspectul drepturilor omului indică o criză umanitară, așadar oamenii aceștia ajunși aici din zone de conflict – Afganistan, Siria etc. – trebuie priviți în general ca persoane aflate în pericol”, ne-a spus Flavius Ilioni-Loga, președintele asociației LOGS, organizație implicată în ajutorarea migranților.

Mai multe detalii, pentru romania.europalibera.org.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *