Skip to content
Europa

Migranţi: Nava Open Arms, blocată în continuare în largul insulei Lampedusa, în pofida acordului cu UE

Nava umanitară spaniolă Open Arms este blocată în continuare în largul insulei Lampedusa vineri, ministrul italian de interne Matteo Salvini opunându-se acostării ei, în pofida acordului european anunţat în ajun pentru preluarea migranţilor, potrivit Reuters.

La bordul navei există 134 de persoane, majoritatea africani, pe care aceasta i-a salvat în urmă cu 16 zile în largul Libiei, informează agerpres.ro.

Treisprezece pasageri au fost evacuaţi în ultimele 24 de ore (cinci suferind de traumatism psihologic, însoţiţi de patru dintre apropiaţii lor, şi alţi trei evacuaţi medical, împreună cu o rudă în noaptea de joi spre vineri), a precizat ONG spaniolă Open Arms pe Twitter.

Nava rămăsese ancorată vineri la câteva sute de metri de portul insulei italiene Lampedusa, în aşteptarea concretizării acordului de repartiţie european. Premierul italian Giuseppe Conte anunţase joi că s-a ajuns la un acord cu şase ţări europene (Spania, Franţa, Germania, Portugalia, România şi Luxemburg) pentru preluarea migranţilor salvaţi de Arms.

Toate persoanele aflate la bord au nevoie să debarce urgent din motive umanitare„, insistă Open Arms, care nu intenţionează totuşi să realizeze o debarcare în forţă.

Dar în plină criză politică în Italia, unde coaliţia guvernamentală s-a destrămat, ministrul de interne şi şeful Ligii, Matteo Salvini, a ordonat ca navei să i se interzică să acosteze la Lampedusa.

O altă navă umanitară, Ocean Viking, închiriată de SOS Mediterana şi Medici fără Frontiere, se află în prezent în mare cu 356 de pasageri salvaţi în Mediterana

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *