UPDATE Mihaela Cambei, medalie de argint la haltere, la JO. Este a opta medalie pentru România la Paris

Mihaela Cambei
Sursa foto: COSR

Sportiva Mihaela Cambei a câştigat, miercuri seară, medalia de argint în competiţia de haltere de la Jocurile Olimpice, la categoria 49 kilograme. Este a opta medalie obţinută de Team Romania la Paris.

Mihaela Cambei, declarată anul trecut cea mai bună halterofilă a Europei, se află la prima participare la o competiţie olimpică.

Sportiva noastră a ridicat 89 kilograme la prima încercare, 91 de kilograme la a doua şi 93 la a treia, la stilul smuls – cel mai bun rezultat din concurs, cu 4 kg peste campioana olimpică şi mondială, chinezoaica Zhihui Hou.

La aruncat a reuşit 106 kg din prima încercare, 110 la a doua şi 112 kg la cea de-a treia, însă, din păcate, deşi se aflase în frunte de-a lungul întregii competiţii, a fost depăşită de principala sa rivală, chinezoaica Zhihui Hou, a cărei ultimă încercare, reuşită, 117 kg, este şi record olimpic. Aceasta a luat aurul, cu un total de 206 kg.

“După medalia de bronz de la Jocurile Olimpice pentru tineret de la Buenos Aires (2018), după cele şase titluri europene şi două medalii cucerite la Campionatele Mondiale, Mihaela este de astăzi şi vicecampioană olimpică”, notează pe Facebook Agenţia Naţională pentru Sport.

La smuls, Cambei a ridicat 93 de kilograme, cea mai bună performanţă a finalei, iar la aruncat a reuşit 112 kg, astfel că totalul a fost de 205 kilograme, rezultat cu care sportivei tricolore i-a revenit argintul olimpic.

La încercarea a doua de la aruncat, la 110 kg, Cambei a revenit de pe podium cu dureri puternice la mâna dreaptă. Ea s-a mobilizat însă şi a reuşit apoi să ridice şi 112 kilograme.

Titlul olimpic a fost câştigat de chinezoaica Hou Zhihui, cu un total de 206 (89 smuls, 117 aruncat). Pe poziţia a treia a podiumului a urcat Surodchana Khambao din Thailanda, cu 200 kg (88 smuls, 112 aruncat).

România mai are şapte medalii câştigate la Paris: trei de aur, trei de argint şi una de bronz.

La canotaj, au urcat pe prima treaptă a podiumului echipajul Andrei Cornea/Marian Enache la dublu vâsle masculin şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu). Au obţinut argintul olimpic Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin şi Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin categorie uşoară.

La înot, David Popovici a câştigat medalia de aur la 200 m liber şi bronzul la 100 m liber.

CINE ESTE MIHAELA CAMBEI

Mihaela Cambei s-a născut la 18 noiembrie 2002, în localitatea Dofteana, din judeţul Bacău.

Legitimată la CSM Onesti, elevă a antrenoarei Cristina Maftei, a participat pentru prima dată în competiţiile nationale in 2014. A fost selecţionată la lotul de juniori al Romaniei, unde s-a pregatit sub îndrumarea antrenoarei Liliana Mihaela Niculita

În 2016, la Campionatele Europene rezervate sportivilor sub 15 ani (U15) din Polonia, a cucerit titlul continental în limitele categoriei 44 kg, la total, cu 137 kg.

În 2017, la Campionatele Europene de haltere rezervate sportivilor cu vârste de până în 17 ani (U17) de la Prishtina (Kosovo), în limitele categoriei 48 kg, a cucerit medalia de aur la total, cu 158 kg.

Tot in 2017, la Campionatele Mondiale de cadeţi de la Bangkok (Thailanda), s-a clasat pe locul 5 la total, în limitele categoriei  44 kg, cu 139 kg (locul 7 la smuls, cu 60 kg si locul 5 la aruncat, cu 79 kg, la 7 kg de medalia de bronz).

În 2018, la Europenele U17 din Italia, in limitele categoriei 48 kg, a cucerit titlul continental la total, cu 155 kg, dupa ce a urcat pe prima treapta a podiumului atat la smuls, cu 67 kg, cat si la aruncat, cu 88 kg.

La JOT Buenos Aires 2018 a concurat in limitele categoriei 48 kg.

La stilul aruncat, românca a avut o singură încercare reuşită, la 104 kg, după care a ratat încercările de la 107 kg, respectiv  108 kg.

În clasamentul de la total, s-a clasat pe locul 4, după ce a terminat a 8-a la aruncat.

Mihaela Cambei este triplă campioană europeană de seniori în 2023 şi 2024 şi medaliată cu argint şi bronz la smuls, la Mondialele din 2022, respectiv 2023.

Citește articolul integral AICI.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: