Skip to content
Politică Video

Mihai Culeafă, despre România cu Dan Bucura EXCLUSIV (VIDEO)

Invitatul celei mai recente ediţii a interviurilor video PSnews.ro a fost Mihai Culeafă, candidatul PNL la Primăria Oraşului Pantelimon.

În cadrul interviului acordat PSnews.ro, liberalul a vorbit despre principalele probleme ale Pantelimonului. În acest context, acesta a avertizat că oraşul Pantelimon poate pierde fonduri europene, din cauza neimplementării unui esenţial proiect de infrastructură.

Totodată, Culeafă a mărturisit că în intrarea lui în campania electorală a contat şi sprijinul de care se bucură din partea altui PNL-ist: Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov.

Citește și: Pantelimonul în cifre. Mihai Culeafă (PNL), despre principalele probleme ale oraşului: Strategia este una foarte eficientă! EXCLUSIV (VIDEO)

De asemenea, politicianul a vorbit despre fostul lider al studenţilor Marian Munteanu, proaspăt desemnat candidat al PNL-ului pentru Primăria Bucureştilor.

Citește și: Mihai Culeafă îşi dezvăluie prioritatea pentru Pantelimon dacă va ajunge primar. Munteanu, speranţă pentru PNL? EXCLUSIV (VIDEO)

În același timp, liberalul a criticat dur activitatea actualului primar Marian Ivan, reproşându-i că „a abandonat oraşul, cetăţenii şi proiectele promise”.

Citește și: Mihai Culeafă, despre proiectele de campanie şi nepăsarea crasă din actuala Primărie Pantelimon EXCLUSIV (VIDEO)

Totodată, Mihai Culeafă a vorbit despre campania murdară care se derulează în Voluntari și despre lupta electorală și pre-electorală din orașul Pantelimon.

Citește și: Scandal în Voluntari! Candidatul PNL Mihai Culeafă acuză mișmașurile PSD-iștilor: „Vom face apel la autorități” EXCLUSIV (VIDEO)

Nu în ultimul rând, liberalul a vorbit despre familia lui, declarând că, deși își sacrifică timpul cu familia, aceasta îl susține. Totodată, acesta a dezvăluit cine l-a îndemnat să candideze.

Citește și:

Dan Bucura: Bună ziua, domnule Mihai Culeafă. Bine aţi venit în studioul nostru, la PSnews.

Mihai Culeafă: Bună ziua. Bine v-am găsit.

Dan Bucura: Sunteţi candidatul PNL-ului la postul de primar al oraşului Pantelimon, nu?

Mihai Culeafă: Da.

Dan Bucura: Unul dintre cele mai mari oraşe din Ilfov. Al doilea?

Mihai Culeafă: Chiar al doilea oraş din Ilfov.

Dan Bucura: Ce populaţie aveţi acolo şi câţi votanţi sunt, până la urmă?

Mihai Culeafă: Aproximativ 30.000 de locuitori şi, din câte ştiu eu, din datele pe care le am de la Primărie, sunt în jur de 22-23.000 de votanţi.

Dan Bucura: Am înţeles. E destul de mult, e un pic mai mult decât o comună, cum suntem obişnuiţi…

Mihai Culeafă: Fiind un oraş, da.

Dan Bucura: Vă apropiaţi chiar, până la urmă, de datele unui sector mai mic. Ce v-a mânat să intraţi în această cursă electorală? Aveţi acolo, în preşedintele Consiliului Judeţean, un sprijin din punct de vedere al partidului. Probabil poate şi asta a contat, nu?

Mihai Culeafă: Da. A contat şi acest aspect. Eu sunt născut, crescut în Pantelimon, locuiesc în Pantelimon de 45 de ani. În ultimii 8 ani, făcând o analiză, Pantelimonul, în loc să progreseze, a stagnat. Cred că a sosit momentul în care trebuie să ne implicăm, să facem ceva pentru oraşul nostru noi, cetăţenii.

Dan Bucura: Înţeleg. Acuma, vă mărturisesc că n-am circulat foarte des prin zona aceea, dar îmi amintesc, de pe vremea când se mergea spre mare (şi era o alternativă pe-acolo), că infrastructura era la pământ, era foarte complicat să ieşi din Bucureşti către Pantelimon. Drumurile nu erau chiar grozave. Care mai e situaţia, în momentul de faţă?

Mihai Culeafă: Da. Drumul spre mare (este vorba de DN3)…

Dan Bucura: Drumul vechi.

Mihai Culeafă: Drumul vechi. Este vorba de DN3. Da: arată bine astăzi DN3. În schimb, străzile din Pantelimon nu arată atât de bine, pentru că – vedeţi dumneavoastră – am început un proiect de infrastructură rutieră în care Primăria s-a angajat să reabiliteze şi să asfalteze 100 de străzi. Acest proiect a fost finanţat şi era aprobat în luna a şasea, 2013. Dar, până în 2015, nu s-a implementat acest proiect.

Dan Bucura: Este un proiect pe bani europeni?

Mihai Culeafă: Proiect pe bani europeni.

Dan Bucura: Înţeleg. Există şi riscul să se piardă banii, până la urmă?

Mihai Culeafă: Proiectul a fost finanţat până la 31 decembrie 2015. După 31 decembrie 2015, până la finele lunii iunie, proiectul este finanţat din bani proprii. Problema mare este că, dacă nu se finalizează acest proiect nici până la finele lunii iunie, va trebui să returnăm banii înapoi Uniunii Europene.

Dan Bucura: Deci, pe lângă faptul că nu faceţi drumuri, o să…

Mihai Culeafă: O să dăm şi banii înapoi.

Dan Bucura: …o să băgaţi şi mâna în buzunar. Da, complicată povestea asta… Care este, până la urmă, strategia dumneavoastră în campanie, mesajul şi poate facem şi o radiografie a celorlalţi candidaţi: cu cine vă bateţi acolo şi, până la urmă, pe ce buget – că şi asta e important.

Mihai Culeafă: Da. Strategia de campanie este una foarte simplă şi foarte eficientă: vreau să intru în contact cu absolut toţi cetăţenii oraşului, să identific de la ei problemele cu care se confruntă şi să găsesc soluţii, pentru a le rezolva. În ceea ce priveşte contracandidaţii mei: deocamdată, ştiu că sunt în jur de patru. Toţi patru fac o alianţă, ca să zic aşa. Este vorba de primarul în funcţie, Marian Ivan, despre un consilier foarte apropiat lui (care o să candideze ca şi independent), un alt consilier judeţean (care şi-a câştigat mandatul pe PPDD, iar acum a trecut la PNL şi astăzi candidează din partea Partidului Mişcarea Populară) şi un ultim candidat (care a apărut acum, în ultima săptămână, din partea UNPR). Legat de buget: ştiu că bugetul pe 2015 – dacă nu mă-nşel – a fost în jur de 1.003 miliarde (de lei – n.r.), de 22 de milioane de euro.

Dan Bucura: Mult, destul de mult pentru un oraş… Nu v-am întrebat degeaba de buget, pentru că vreau să mergem după aceea cu discuţia şi în zona acestei Autorităţi Metropolitane, de care tot vorbim şi pe care mulţi cred c-o aşteaptă, în ideea legării definitive a Ilfovului cu Bucureştiul, din punct de vedere al transporturilor şi nu numai. Şi cred că asta cu transporturile a fost, oricum, o problemă pentru unităţile administrativ-teritoriale ca şi Pantelimonul. Înţeleg că şi aici aveţi un proiect, poate, pe zona asta.

Mihai Culeafă: Da. Este un proiect prioritar transportul în Pantelimon. Cred că o măsură urgentă ar fi introducerea RATB-ului în Pantelimon. Aşa cum alte localităţi din Ilfov au reuşit – şi aici fac referire la Chitila, Afumaţi şi altele, care au reuşit să implementeze acest proiect de reintroducere a RATB-ului. Cred că este foarte simplu pentru noi să introducem RATB-ul la Pantelimon. Pentru asta, avem nevoie doar de voinţă. Eu am făcut un proiect de hotărâre (împreună cu consilierul local PNL Dan Manole), proiect pe care l-am şi depus la Primăria Pantelimon. Aşteptăm ca domnul primar să-l pună pe ordinea de zi, să se voteze acest proiect. E o simplă formalitate semnătura primarului.

Dan Bucura: Staţi, să ne lămurim. Spuneţi că să reintroduceţi RATB-ul. RATB-ul, în momentul de faţă, ţine de Bucureşti şi de Primăria Capitalei, de voinţa primarului Capitalei, până la urmă…

Mihai Culeafă: Şi a Consiliului General.

Dan Bucura: Şi a Consiliului General. Adică dumneavoastră puteţi dori acolo, dar, dacă cei de aici nu doresc sau nu vă sprijină, nu ştiu cum s-ar putea implementa un proiect de-ăsta.

Mihai Culeafă: Am primit un punct de vedere, pe care l-am văzut afişat pe pagina de Facebook a primarului, un punct de vedere din partea RATB, care ne spune că, deocamdată, dat fiind faptul că unele artere din Pantelimon sunt restricţionate din cauza lucrărilor, nu poate fi introdus RATB-ul. Dar eu mă gândesc: de 8 ani de zile, RATB-ul a aşteptat să se reabiliteze drumurile? Noi am avut RATB şi înainte.

Dan Bucura: Înţeleg. Ar fi o chestiune de voinţă şi, până la urmă, următoarea întrebare  ar trebui să fie: ce faceţi dacă presupunem că dumneavoastră veţi fi ales să ajungeţi primar, dar nici la Bucureşti sau nici la Consiliul Judeţean Ilfov nu veţi avea un reprezentant al aceluiaşi partid, care să vă susţină o astfel de strategie. Cum aţi mai putea construi în condiţiile respective?

Mihai Culeafă: Există disponibilitate din partea RATB, pentru a reintroduce autobuzele urbane în Pantelimon. În ceea ce priveşte susţinerea la nivel judeţean: cu siguranţă, o să avem o susţinere în persoana domnului preşedinte Marian Petrache.

Dan Bucura: Deci îl vedeţi, cu siguranţă, şi vechiul, şi noul preşedinte al Consiliului Judeţean.

Mihai Culeafă: Sută la sută.

Dan Bucura: Înţeleg. Bun. Dar la Bucureşti?

Mihai Culeafă: La Bucureşti, în urma evoluţiilor din ultima vreme, cred că domnul Marian Munteanu, cu sprijinul tuturor liderilor politici PNL, are şanse foarte mari.

Dan Bucura: Nu voiam să ne mutăm foarte mult în zona asta, dar nu pot să nu vă-ntreb: credeţi că Marian Munteanu poate coagula dreapta atât de mult, încât să contrabalanseze nucleul dur de votanţi al PSD-ului, în zona de stânga? Pentru că, pe partea dreaptă, e mult mai fragmentat votul – cel puţin, din ce vedem în momentul de faţă.

Mihai Culeafă: Da. Da. Aşa este. Da: cred că Marian Munteanu, fiind un simbol al libertăţii şi al tinerilor din anii ’90, cred că poate coagula toată dreapta.

Dan Bucura: Am înţeles. Haideţi să ne reîntoarcem la Pantelimon şi să vedem ce îi reproşaţi, în momentul de faţă cel mai tare actualului primar, primarului Ivan, nu? Nu greşesc?

Mihai Culeafă: Da. Am multe să-i reproşez. În primul rând, că a abandonat oraşul, a abandonat cetăţenii, a abandonat proiectele pe care ni le-a propus în campania electorală, a spulberat visele a mii de tineri, a promis 9.500 de apartamente pentru tineri, a promis apartamente sociale… Nu a realizat nimic din aceste promisiuni.

Dan Bucura: Şi care sunt – să spunem – promisiunile cu care veniţi dumneavoastră astăzi şi cum credeţi că le veţi putea implementa mai bine şi mai uşor decât a încercat cel dinaintea dumneavoastră şi n-a reuşit?

Mihai Culeafă: Eu nu vin cu promisiuni.

Dan Bucura: Proiecte, atunci, să le spunem.

Mihai Culeafă: Eu vin cu proiecte: proiectul pe transport – şi aici, aş vrea să vă spun că, orice funcţie publică voi ocupa, în primul rând transportul în Pantelimon este prioritar. În al doilea rând, problema concesiunilor. În Pantelimon, sunt aproximativ 7.000 de locuitori care, în momentul de faţă, nu au un act de proprietate asupra terenului şi asupra locuinţei. Acest lucru se putea realiza în 2014, când o hotărâre a instanţei a trecut acest teren în domeniul privat al oraşului. E o simplă formalitate de acum încolo. Trebuie să cadastrăm şi să intabulăm acest teren, după care acest teren se poate vinde, cu dreptul de preempţiune, la un preţ social, tuturor concesionarilor.

Dan Bucura: Da, interesant… Mai este terenul, zona imobiliară, o miză la marginea Bucureştiului – inclusiv în Pantelimon, acolo unde urmează să candidaţi?

Mihai Culeafă: Am depăşit acel moment în 2007-2008. Astăzi, Pantelimonul nu cred că mai este o miză imobiliară.

Dan Bucura: Cum stă oraşul Pantelimon în ceea ce priveşte investitorii? E, totuşi, aproape de Bucureşti şi te-ai aştepta – cel puţin pentru acest lucru – să fie atractiv, din punct de vedere al venirii unor contribuabili, până la urmă; investitorii, prezenţa lor ar trebui să se reflecte şi în bugetul dumneavoastră.

Mihai Culeafă: Da. Bucureştiul este un oraş sufocat – este ca un om care nu mai poate respira. De aceea, trebuie să atragem investitori în Pantelimon. Pentru asta, ar trebui să creăm şi facilităţi investitorilor. Îmi doresc să atragem cât mai mulţi investitori pe anumite segmente: infrastructură, logistică… sunt multe de discutat aici, dar, până nu putem lua o decizie, nu putem implementa aceste proiecte.

Dan Bucura: Aveţi un model de alt oraş – să spunem – tot din Ilfov sau altă unitate administrativ-teritorială, care „s-a mişcat” mult mai bine decât Pantelimonul şi cu care aţi putea compara – să spunem: „Şi noi am vrea să ajungem ca ei”?

Mihai Culeafă: Da. Un model ar fi colegul nostru de la Otopeni – un oraş care s-a dezvoltat armonios, cu foarte mulţi investitori atraşi, un oraş care, într-adevăr, arată a oraş.

Dan Bucura: Cum e cu Voluntariul, de exemplu? E un oraş în care un reprezentant al altui partid stăpâneşte lucrurile de mulţi ani acolo, sub o formă sau alta.

Mihai Culeafă: Voluntari… Voluntariul este primul oraş din Ilfov. Noi am spus că vrem să schimbăm ceva în clasa politică. Şi – vedeţi dumneavoastră – un primar de peste 16 ani s-a înrădăcinat (ca să spun aşa) foarte bine acolo. Dar trebuie să înţeleagă un lucru, pentru că această funcţie nu este pe viaţă. Trebuie să lăsăm loc celor tineri, celor care vin cu o viziune de dezvoltare a oraşului, să se desfăşoare.

Dan Bucura: Nu v-am întrebat degeaba de Voluntari, pentru că, în momentul de faţă (cel puţin vizual, atâta cât percep eu), acolo are loc o campanie destul de murdară, destul de acerbă, cu atacuri, aşa cum ne obişnuiserăm în urmă cu mulţi ani. Cum e la dumneavoastră, la Pantelimon, din punctul ăsta de vedere, al luptei electorale sau pre-electorale, să-i spunem aşa?

Mihai Culeafă: Da. La Pantelimon, lucrurile stau altfel – în sensul că e o campanie liniştită. Îmi doresc să fie o campanie curată. Dacă se va ajunge la ce s-a întâmplat cu Voluntari, probabil că vom face apel la autorităţi.

Dan Bucura: Credeţi că mai poate fi o miză cumpărarea la bucată a voturilor, fiind vorba – totuşi – de unităţi administrativ-teritoriale cu mai puţini votanţi, unde un număr de câteva mii poate schimba foarte uşor balanţa?

Mihai Culeafă: Da. Aşa e, aveţi dreptate, pentru că, în urmă cu ceva ani, toată lumea vota pentru o găleată, pentru un litru de ulei sau pentru 50 de lei. Astăzi, în 2016, sper să nu se mai întâmple acest lucru.

Dan Bucura: Deci sunteţi optimist, din punctul ăsta de vedere, că n-o să mai avem de a face cu campaniile acestea…?

Mihai Culeafă: Cu siguranţă.

Dan Bucura: Vorbiţi-mi un pic (aţi spus că sunteţi din Pantelimon, deci reprezentaţi de multă vreme zona aceea), vorbiţi-mi un pic de familia dumneavoastră, de membrii, prietenii, de cei care, până la urmă, ar trebui să vă susţină şi sentimental în campania asta?

Mihai Culeafă: Da. Familia mă susţine. Am doi copii – cum am spus, am 45 de ani…

Dan Bucura: Să vă trăiască!

Mihai Culeafă: Vă mulţumesc. Provin din lumea sportului – în tinereţe, am făcut un sport care formează caractere (rugby, mai exact)… Îmi doresc pentru Pantelimon înfiinţarea unei baze sportive. Pantelimonul dintotdeauna a fost o pepinieră pentru marii sportivi. Foarte mulţi prieteni din copilărie, foarte mulţi apropiaţi m-au îndemnat să fac acest pas: să candidez la funcţia de primar.

Dan Bucura: Din punct de vedere al familiei şi al celor apropiaţi… Şi bănuiesc că vă susţin, chiar ştiind că există riscul ca, odată câştigată această bătălie, să vă aibă un pic mai puţin în preajmă – va trebui să vă dedicaţi şi noului job, să spunem aşa.

Mihai Culeafă: Da. Fac multe sacrificii în acest sens: îmi sacrific timpul petrecut cu familia, multe sacrificii. Şi ei au înţeles acest lucru şi mă sprijină în totalitate.

Dan Bucura: Pe ultima parte a interviului, v-aş propune să vorbiţi de… Ştiu c-o să-mi spuneţi că sunt multe de făcut, dar unul, cel mai important şi – să-i spunem – de suflet proiect pe care sunteţi dispus să-l implementaţi cu prioritate dacă mâine aţi câştiga alegerile.

Mihai Culeafă: Cu prioritate, ar fi transportul – primul proiect. Îmi doresc să avem un transport civilizat, în condiţii de confort şi siguranţă a cetăţeanului. Sunt multe de făcut (aşa cum spuneaţi şi dumneavoastră), dar prioritar ar fi transportul, după care concesiunile. Şi apoi infrastructura rutieră, infrastructura de apă-canal. Vreau să construim o piaţă, vreau să construim o grădiniţă, vreau să construim un centru social. Avem foarte multe de făcut.

Dan Bucura: Dar pentru toate astea nu ştiu dacă o să vă ajungă cele 20 şi ceva de milioane, nu? Sunt destul de puţini bani – va trebui să implementaţi şi proiecte europene, nu?

Mihai Culeafă: Sigur că da. Cu siguranţă, vom atrage fonduri europene, vom avea un parteneriat cu Consiliul Judeţean (pentru construirea unei grădiniţe), vom avea un parteneriat cu Serviciul de Apă-Canal (pentru extinderea reţelelor de apă-canal), mai ales că, din câte ştiu eu, se vor aloca fonduri europene pe apă-canal în Ilfov de aproximativ 200 de milioane de euro din bani europeni.

Dan Bucura: Deci perspectivele sunt frumoase. Bun. Şi, pe final, un mesaj pe care l-aţi transmite către acei alegători care ar trebui să vină şi să pună ştampila pe dumneavoastră în duminica votului care ar fi?

Mihai Culeafă: Un mesaj ar fi că le-aş cere să-mi acorde şi mie o şansă, pentru a le demonstra că sunt un bun manager şi un bun gospodar. Şi să fie alături de mine, pentru că şi eu o să fiu alături de ei la momentul potrivit. Deci Culeafă pentru toţi.

Dan Bucura: Vă doresc succes şi vă mai aşteptăm cu drag, de câte ori găsim lucruri interesante să le dezbatem.

Mihai Culeafă: Vă mulţumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *