Skip to content
Politică

Mihai Daraban, alarmat de deficitul comercial: Nu știu ce mai putem echilibra!

psnews.ro

Mihai Daraban – președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) – s-a arătat alarmat de deficitul comercial.

Concret: oficialul CCIR a atras atenţia marți că deficitul comercial al României se adânceşte tot mai mult, sigura soluţie la această problemă fiind „internaţionalizarea”, scrie Ziarul Financiar.

" "

Mai exact, în vederea echilibrării balanţei comerciale, Daraban a pledat pentru creşterea numărului de ataşaţi comerciali, în special în ţările din afara Europei.

„Nu ştiu ce mai putem echilibra. Este o tragedie ce se întâmplă cu balanţa comercială. Noi urmărim cifrele an de an şi ne uităm cum a crescut deficitul, de la 10 miliarde de euro în 2016, la 13 miliarde de euro în 2017. Trendul este în continuare de mărire a acestui deficit. Va trebuie să lucrăm mai mult pe internaţionalizare”, a spus Mihai Daraban.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României a adăugat că, dacă ar şti ce branduri se importă în România, le-ar propune companiilor respective să producă în România.

„Vrem să ne explice cineva în ce constă importurile de 75,6 de miliarde de euro. Ce branduri se importă? Să ne ducem la ei, să le facem o propunere să producă în România. Până la urma aici se rezumă totul, la a consuma cât mai mult din producţia internă, altfel ne dezechilibrăm. Ne bucurăm ca până acum de Black Friday şi auzim cum se rostogoleşte TVA la vale la marfa importată, cumpărată de români”, a punctat preşedintele CCIR.

România a exportat în primele două luni din an bunuri în valoare totală de 10,8 mld. euro, în creştere cu 11,6% faţă de perioada similară a anului anterior, ceea ce o plasează pe locul 7 în clasamentul european în funcţie de creşterea exporturilor, arată datele Eurostat. Cu o populaţie la jumătate sau mai mică, Cehia, Ungaria şi Slovacia exportă mai mult decât România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *