Președintele Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban la Indagra a declarat cĂ România a pierdut războiul, în sensul că suntem pe ultimul loc la inovare și cercetare. Invitat al Marinelei Angheluș, la emisiunea Puterea Știrilor, Daraban a susținut această afirmație atât cu statisticile Eurostat, cât și cu o analiză personală a situației economice din țară.
“E valabil pentru toate sectoarele de activitate în România. Și asta spune stiți, nu eu scot cifrele astea. Asadar statisticile Eurostat spun că suntem pe ultimul loc la inovare, cercetare în Uniunea Europeană (…). Lăsând la parte cercetarea aia de care știm cu toții, care este cvasi inexistentă și care nu au venit din nicio zonă de cercetare la mine să-i pun în legătură economia reală. Nu știu ce cercetează și vin din Politehnică sau absolventi de politehnică (…) și când îi auzi numai cuvântul cercetare au la gură. Eu le-am spus: stimați domni, cu tot respectul, da, pentru cine cercetați, că noi suntem în continuare pe ultimul loc. Care este valoarea adăugată la economia națională, pentru că până la urmă, nu cercetăm de dragul cercetării. Vă mai dau o altă chestiune legată de Eurostat, despre care nu prea se vorbește în România. Noi avem cinci invenții la 1.000.000 de locuitori față de 112, media europeană. Iar prin asta vreau să spun că suntem tâmpiți. Oamenii preferă să se ducă în străinătate să își vândă patentele, pentru că nu au finanțare in România, nici privată, nici de stat, ca să își ducă proiectul la bun sfârșit”.
Singurul pariu al României va fi pariul cu energia
“Eu așa cred, că am pierdut războiul pe multe planuri ale economiei naționale. Vedeți că nu mai iese fum pe coș la noi, nicăieri. Cu alte cuvinte, războiul cu tehnologia l-am cam pierdut și trebuie să recunoaștem că l-am pierdut. Adică la Sebeș, când când se fac cutiile de viteză, ei primesc din Germania lingouri și transformă acel lingou în cutie de viteză. Dar, dacă îi luați la bani mărunți și întrebați din ce e făcut acel lingou, să știți că nu o să știe să vă spună, pentru că acolo, de fapt, stă secretul. Avem tot felul de năzbâtii din străinătate, dar nu știm din ce-s făcute și când le aplicam în economia românească, ne miram că plesnesc capetele de cilindri, de pistoane, și alte alte alte chestii. De ce? Pentru că nu controlam ceea ce înseamnă tehnologia materialului. Mie îmi pare rău că sunt politehnist și încă de pe timpul meu, de exemplu, secția metalurgie, ca și azi, deci după 30 de ani, este în continuare cenușăreasa Politehnicii, deși metalurgia ar trebui să fie o știință care să ne deschidă drumurile către secolul 22. Deci, va fi cumva singurul produs românesc, energia, probabil sub formă de gaz sau electricitate”.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News