Mihai Daraban (CCIR): Este momentul ca vocea oamenilor de afaceri să primeze în fața vocii decidentului politic

foto: CCIR
Sursă foto: CCIR

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),  Mihai Daraban, a participat, în calitate de membru al Consiliului General al World Chamber Federation (WCF), împreună cu secretarul general al CCIR, dl. Ovidiu Silaghi, la Congresul Mondial al Camerelor de Comerț, desfășurat, în perioada 21-23 iunie, la Geneva.

Evenimentul a beneficiat de prezența, în calitate de vorbitori, a dlui. António Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), precum și a dlui. Nicolás Uribe Rueda, președintele Camerei de Comerț Internaționale (ICC). În cadrul congresului au fost abordate, de către reprezentanții mediului de afaceri, unele dintre cele mai importante probleme globale actuale, evenimentul fiind structurat pe trei teme principale: multilateralism, inovație și sustenabilitate.

„Poate cea mai importantă concluzie care se poate trage în urma acestui eveniment este aceea că, la nivel mondial, există un punct de vedere comun care se referă la întărirea rolului pe care afacerile îl au în asigurarea prosperităţii națiunilor. În mod cert, afacerile performante pot fi principale motoare ale creării de locuri de muncă. Prin investiții pe termen mediu și lung, se pot genera oportunități de angajare, contribuind astfel la reducerea șomajului și la creșterea nivelului de trai. De asemenea, companiile care investesc în cercetare și dezvoltare tehnologică pot aduce inovații și progrese semnificative care să ducă la crearea de produse și servicii mai eficiente, care pot îmbunătăți, astfel, viețile oamenilor și pot contribui la creșterea economică. Poate că este momentul ca vocea oamenilor de afaceri să primeze în fața vocii decidentului politic. Am văzut cu toții că în momentul în care apar ambițiile politice, apar și conflictele și, evident, prosperitatea națiunilor încetează să mai existe și aici ma refer, evident, la conflictul armat din Ucraina. Astfel, devine foarte importantă propunerea conducerii WCF de a crea platforme interoperabile pentru promovarea comerțului multilateral între state. La nivelul CCIR, există deja o astfel de platformă funcțională, SNIA, care promovează conceptul de comerț liber și care este utilizată atât de investitorii români, cât și de cei străini”, a declarat președintele CCIR, Mihai Draban.

Federația Mondială a Camerelor (WCF) este un organism non-politic și neguvernamental al ICC. Înființată inițial în 1951, ca Biroul Internațional al Camerelor de Comerț, WCF are ca obiectiv unificarea și susținerea rețelei globale de camere de comerț. WCF joacă un rol esențial în ceea ce privește interacțiunea dintre diferite organizații și camerele de comerț din întreaga lume. Astfel, sunt create parteneriate care ajută la punerea în aplicare a mai multor inițiative de consolidare a camerelor de comerț în economiile în curs de dezvoltare și în economiile emergente. În momentul de față, există parteneriate cu mai mult de 12000 de camere de comerț din întreaga lume.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: