Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a abordat o problemă sensibilă a economiei românești. El a subliniat absența unui brand românesc cu valoare adăugată mare pe piața internațională, o situație care reflectă provocările cu care se confruntă țările foste comuniste în dezvoltarea economică.
„Un brand românesc cu valoare adăugată mare nu prea avem, recunoaștem acest lucru”, a declarat Daraban. El a menționat că, deși există nume românești precum Dacia, acestea nu mai reprezintă branduri autohtone cu adevărat, transmite lumeapolitica.ro.
Președintele CCIR a extins analiza la nivel regional, remarcând că această problemă nu este specifică doar României: „Bine, e un lucru cam valabil în toate țările foste comuniste, că dacă vă uitați și la unguri, și la polonezi, și la cehi, n-au nici ei”. Daraban a subliniat că nici țări precum Ungaria, Polonia sau Cehia nu au reușit să dezvolte branduri globale cu valoare adăugată mare.
Explicând cauzele acestei situații, Daraban a menționat: „Acesta este păcatul, dacă vreți, țărilor foste comuniste, care dintr-o anumită relaxare au devenit subcontractori la marile concerne vest-europene. Asta este, e o realitate”.
Această afirmație subliniază modul în care economiile post-comuniste s-au integrat în lanțurile de producție globale, adesea în roluri subordonate.
Comentariile lui Mihai Daraban vin în contextul în care Eurostat plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește inovarea și cercetarea. Această situație reflectă nu doar lipsa de investiții în cercetare și dezvoltare, ci și dificultatea de a transforma inovațiile în branduri globale competitive.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News