Mihai Daraban (CCIR) propune soluții de creștere a exportului românesc

foto: ccir.ro
Sursă foto: ccir.ro

Reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) au participat, în august, alături de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe (MAE), ai Ministerului Economiei Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) şi ai Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior (ARICE), la prima reuniune de constituire a grupului de lucru interinstituţional care se va ocupa din partea României de organizarea Forumului de Afaceri al Francofoniei de la Bucureşti, din 27-29 martie 2024.

Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), organizatorul principal, apreciază că solula eveniment vor participa circa 100 de companii străine şi 250-300 companii româneşti, domeniile de negociere urmând a fi: energie verde, IT&C, servicii financiare, agricultură şi industria procesatoare, industria de apărare, industria aeronautică şi spaţială.

Așa cum am afirmat în mai multe rânduri, una dintre soluțiile de creștere a exportului românesc este revenirea afacerilor României pe spațiile extracomunitare, fostele piețe tradiționale, context în care spațiul francofon, în special cel african reprezintă o țintă prioritară. Este suficient să observăm că spațiul economic francofon reprezintă 16% din PIB global brut, 20% din comerţul mondial cu mărfuri şi 14% din rezervele mondiale miniere şi energetice. Iată de ce, CCIR se va implica puternic, alături de partenerii din cadrul Guvernului României şi de OIF, în organizarea Forumului de Afaceri al Francofoniei de la Bucureşti şi atragerea unui număr consistent de companii româneşti cu potenţial real,  pentru a realiza o reprezentare cât mai largă a comunităţii de business din ţara noastră. În egală măsură, doresc să îndemn firmele româneşti să se înscrie la celelalte forumuri ale Francofoniei, ce se vor desfăşura în acest an în Grecia (Salonic şi Atena) în 4-6 octombrie şi Liban, în 9-11 octombrie” a declarat domnul Mihai Daraban, preşedintele CCIR.

Platforma de înscriere la misiunile economice ale Francofoniei poate fi accesată la https://missions-economiques.francophonie.org/en/

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: