Skip to content
Politică

Mihai Daraban (CCIR) vrea să atragă investiții franceze în Șantierul Naval Constanța

psnews.ro

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, vrea să atragă investiții franceze în Șantierul Naval Constanța (SNC).

Daraban a însoțit delegația franceză Naval Group – condusă de către ambasadorul Franței în România, Michèle Ramis (foto jos) – într-o vizită la SNC, în vederea derulării unui proiect economic major pentru țara noastră, informează CCIR, într-un comunicat trimis vineri PSnews.ro.

Cu ocazia acestei vizite, reprezentanții SNC și cei ai Naval Group au semnat un acord de colaborare care urmează Memorandului de înțelegere, semnat de cele două companii, în noiembrie 2017, la seminarul industrial dedicat facilitării întâlnirilor dintre companiile franceze și românești, organizat de CCIR. Acordul de colaborare prevede participarea la licitația lansată de statul român pentru achiziția de patru corvete și facilitează transferul de tehnologie de ultimă generație și know-how.

Mihai Daraban a făcut referire la SNC ca fiind un obiectiv strategic de dezvoltare: „Am ținut să vin să sprijin Șantierul Naval Constanța în toate demersurile ca industria românească de profil să capete tehnologie cu care ulterior să poată licita în toate părțile lumii. Naval Group e singurul care are produse testate în luptă. Restul au produs pentru expoziție. Transferul tehnologic contează extrem de mult. Partenerul francez va lăsa tehnologia utilizată în șantierul naval. Acesta este rolul nostru, să importăm tehnologie ca ulterior să exportăm de sine stătători. Naval Group sunt singurii din competiția care va urma care au produse testate în luptă”.

La rândul lui, Pascal Le Roy (vicepresedinte al Naval Group pentru dezvoltare industrială internațională) a declarat: „Oferta noastră se poate baza pe un parteneriat puternic, bazat pe resursele industriale unice ale SNC și pe experiența îndelungată a Grupului Naval în ceea ce privește transferul de tehnologie și know-how în context internațional, precum și relația bilaterală fructuoasă și de durată care a legat Franța și România în ultimul secol. Suntem convinși că soluția noastră este cea mai bună pentru România, pentru marina românească la nivel operațional și strategic, dar și pentru economia românească și poporul român în ceea ce privește crearea de locuri de muncă și dezvoltarea industriei de apărare românească în următoarele decenii”.

La rândul lui, directorul Șantierului Naval Constanța, Radu Rusen, a afirmat: „Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanta pentru programul de corvete este un proiect economic major franco-român, care va face posibil ca Forțele Navale Române să dispună de cea mai avansată tehnologie pentru lupta pe mare. Vorbim de tehnologie de vârf, inclusiv tehnologie folosită pe fregate și submarine, care acum va putea fi transferată pe corvetele Marinei. De asemenea, asocierea noastră va face posibil un amplu transfer de tehnologie de ultimă generație pentru economia românească. România va putea deține pe teritoriul național, pe termen lung, capacități proprii de construcție de nave militare foarte avansate ca tehnologie de luptă”.

Totodată, Excelența Sa Michèle Ramis a spus: „Franța si România sunt angajate într-un parteneriat strategic de peste 10 ani care acoperă mai multe domenii nu doar cela al apărării. Franța propune României, în ceea ce privește cooperarea în industria apărării, parteneriate pe termen lung.  Ceea ce ați văzut azi este concretizarea intenției de cooperare între unul dintre campionii lumii în domeniul naval și Șantierul Naval Constanta. Este vorba de o cooperare pe termen lung care vizează construirea de nave și transfer de tehnologie, crearea de locuri de muncă și posibilități de export. Ambele părți au de câștigat. Acest proiect are tot sprijinul guvernului francez și de aceea sunt aici”.

Delegația fanceză a fost compusă din: Alain Guillou (vicepreședinte executiv al Naval Group), Jean Christophe Nicolas (HO Industrial Coop), Philippe Missoffe (Ind. Coop), Yves Cotty și Sabine Caekaert.

Camera de Comerț și Industrie a României a organizat în noiembrie 2017 Seminarul industrial dedicat facilitării întâlnirilor dintre companiile franceze și românești. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația Industriei Navale Franceze (GICAN) și grupul industrial francez NAVAL GROUP (ex. DCNS), sub patronajul Excelenței Sale doamna Michèle Ramis, Ambasadorul Franței în România.

Șantierul Naval Constanța (SNC) este unul dintre cele mai mari șantiere de construcții și reparații de nave din Europa, ocupând o suprafață de aproximativ 80.000 mp. Cu peste 125 de ani de activitate, SNC al doilea mare constructor de nave din România, cu peste 500 de nave construite.

Naval Group se numără printre puținii constructori la nivel mondial de portavioane, submarine nucleare și nave militare de ultimă generație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *