Președintele Camerei de Comerț a României (CCIR), Mihai Daraban, a declarat la „Puterea Știrilor” că și-ar dori „un sistem cameral ca afară”, dar proiectul de lege privind camerele de comerț a fost „hăcuit, inclusiv cu ajutorul unor asociații așa-zis profesionale”. „Trebuie să recunoaștem, câteodată noi suntem o formă fără fond, pe noi ne controlează orice avocat, orice, nu avem un cadru din acesta în care să avem niște exclusivități, cum au camerele de comerț din lumea înspre care vrem să ajungem”, a spus Daraban.
„Noi facem mult mai mult decât capabilitățile noastre și cadrul legal pe care îl avem pentru că în același timp ni se cer foarte multe, de a organiza tot felul de misiuni economice, întâlniri, avem peste două săptămâni cu Polonia, urmează să mergem în Serbia să îl însoțim pe domnul prim-ministru, urmează nu știu ce forum în Asia, în Europa. Vedeți, astea sunt niște cheltuieli pe care noi le facem și le suportăm din ceea ce producem noi și nu prea e corect pentru că nouă ne trebuie un sistem cameral ca cel de afară, nu am cerut nimic alt ceva.
De exemplu, modelul austriac în care toți atașații economici ai Austriei în străinătate sunt angajații Camerei de Comerț, în număr de 128. Ei au 15 persoane desemnate în România care sunt angajații Camerei de Comerț ai Austriei. Să nu cumva să credeți că le-a trecut prin cap celor de la Camera de Comerț a Austriei să pună 15 aici, au fost sunați de Guvern și li s-a spus că România este o țară de interes economic prioritar pentru Austria și în consecință să aibă grijă să desemneze mai multe persoane pentru zona românească. Ceea ce au și făcut. Cam așa trebuie să funcționeze o Cameră de Comerț, între mediul de business și decidentul politic, să fie acea pârghie, dar care să aibă și prerogative.
Vedeți dumneavoastră, trebuie să recunoaștem, câteodată noi suntem o formă fără fond, pe noi ne controlează orice avocat, orice, nu avem un cadru din acesta în care să avem niște exclusivități, cum au camerele de comerț din lumea înspre care vrem să ajungem. În Franța, ce să vă spun, camerele de comerț administrează porturi și aeroporturi, păi dacă aș vrea chestia asta în România, probabil mă calcă betoniera pe o trecere de pietoni”, a declarat președintele CCIR la „Puterea Știrilor”.
Mihai Daraban a adăugat că proiectul de lege care ar fi dus la crearea unui sistem cameral „ca afară” a fost „hăcuit”, iar mulți parlamentari și-au retras semnătura fără să citească nota de fundamentare.
„Noi am avut o lege în Parlament pe care au hăcuit-o, au terminat-o, inclusiv cu ajutorul unor asociații așa-zis profesionale. Foarte mulți din cei care au semnat legea, parlamentari, când ați venit dumneavoastră, jurnaliștii și le-ați pus microfonul, „aoleu ce am făcut, stați să îmi retrag semnătura”, ei necitind nota de fundamentare a legii. Au semnat vreo 40 și ceva, vreo 30 și-au retras semnătura din necunoaștere, pentru că nu au avut curajul și profesionalismul să citească măcar nota de fundamentare. Dacă îi spunea unui ziarist român „da, domnule, vrem să facem o Cameră de Comerț care să arate ca cea din Austria, Germania, Ungaria, Italia, Franța”, toată lumea se calma, dar ei dacă nu știau ce să spună, eu ce să le fac?”, a mai spus președintele CCIR.