Skip to content
Politică

Mihai Daraban indică principalele probleme cu care se confruntă capitalul românesc

ccir

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, a vorbit miercuri despre principalele probleme cu care se confruntă capitalul românesc în acest moment.

Astfel, Daraban este de părere că pe lângă lipsa de infrastructură care duce la pierderea de competiție din partea mediului de afaceri din România, un alt aspect problematic pentru capitalul românesc este reprezentat de forța de muncă, potrivit interviului pe care președintele CCIR l-a acordat DCnews.ro.

În acest context, Mihai Daraban susține că o soluție ar putea fi liberalizarea forței de muncă din străinătate, așa cum se întâmplă în state precum Anglia și Franța.

 

„Lipsa de infrastructură care duce la pierderea de competiție din partea mediului de afaceri românesc. Doi: forța de muncă, iar aici este o chestiune care poate fi rezolvată, dacă vreți, într-o ședință de Guvern. Pentru că, dacă vreți dumneavoastră, a aplica o pregătire profesională, pe model dual german și o implementăm de mâine by the book,  exact ca în Germania, toți trebuie să fim realiști că rezultatele finale se vor vedea pe termen mediu și lung. Nu mâine, nu poimâine. Ce se poate face urgent este liberalizarea forței de muncă din străinătate. Să ne lase să aducem forță de muncă din străinătate, câți vrem și de unde vrem să aducem. Există o cifră și nu știu ce inteligent a hotărât, nu de acum, de ceva timp, că nu avem voie să aducem mai mult de 7000 pe an. De ce nu 6000, de ce nu 8000, de ce nu 10000, cum s-a hotărât că 7000 e maxim, nu știm. După aceea, dacă eu închei un contract de muncă în Vietnam sau în Filipine, pe 500 de dolari pe lună, tu de ce, stat român, mă taxezi pe mine ca și cum l-aș plăti cu salariu mediu pe economie, în speță 4260 de lei parcă? De ce mă taxezi, pe cine vrei să protejezi, când eu nu am forță de muncă? Pe cine vrei să protejezi taxându-mă pe mine la salariul mediu pe economie? Astea sunt problemele. Măcar să fim și noi atât de șmecheri și să profităm de faptul că nu suntem încă în Schengen, că o să plece și filipinezii dacă intrăm în Schengen. Pe lângă românii care au plecat, pleacă și filipinezii și vietnamezii și ce mai aducem noi prin România.  Procedurile de adus forță de muncă din străinătate sunt cumplite. Am devenit Zidul Chinezesc, ne angajăm să apărăm Europa de orice posibilă imigrație, dar angajatorul britanic, dar angajatorul francez, ei ce fac? Îi iau pe ai noștri. Fac acolo dovada că n-au găsit de pe piața locală englezi, respectiv francezi și apelează la români. Nu putem și noi să aplicăm acest model?”, a spus Mihai Daraban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *