Skip to content
Politică

Mihai Daraban, îngrijorat de vidul legislativ din România privind exploatările offshore

psnews.ro

Mihai Daraban – președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) – s-a arătat îngrijorat de vidul legislativ din România cu privire la exploatările offshore de hidrocarburi.

Ideea a fost exprimată vineri, într-un interviu acordat DCnews.ro.

" "

Concret: oficialul CCIR a atras atenția că în acest moment România nu are o entitate care să dea autorizații de construcție pentru platformele de exploatare off-shore.

„Nu există entitate în România care să elibereze autorizație de construcție pentru offshore. Pentru offshore, unde nu mai ai administrații publice locale, nu este stabilită entitatea din România care să dea autorizație de construcție. Când se trece la faza de exploatare, pe situl respectiv va fi o construcție permanentă, căreia îi trebuie autorizație de construcție”, a declarat Daraban.

Același Mihai Daraban a dat ca exemplu orașul Aberdeen din Scoția, cândva un sat de pescari, iar în prezent principalul offshore al Europei. În acest context, Daraban a pledat pentru ca România să copieze o lege din scoția, pe care să o transpună în cadrul legislativ intern.

„N-ar fi simplu să copiem o lege de acolo? De ce să ne batem capul? Noi pe plan intern nu avem oamenii pregătiți, n-am avut tradiția asta… (…) După Revoluție, noi n-am mai intrat în niciun fel de exploatare offshore. Noi am continuat ce a existat înainte de ’89 și atât. Acuma, prima dată după 28 de ani, ne aflăm în fața unor noi exploatări offshore, care ne-au prins total nepregătiți din punct de vedere legislativ”, a comentat cu regret șeful CCIR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *