Skip to content
Politică

Mihai Daraban (preşedintele CCIR), bilanţ sumbru: România a fost şi privatizată, şi furată!

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), face un bilanţ sumbru, atrăgând atenţia că România a fost şi privatizată, şi furată.

Invitat, sâmbătă seară, la Realitatea TV, Mihai Daraban a vorbit despre modul în care are de suferit capitalul românesc.

Preşedintele CCIR a explicat ce s-a întâmplat cu economia românească după 1989. Astfel, întrebat dacă economia românească a fost privatizată sau furată, Daraban a răspuns: „Şi, şi. (…) Instituţia pe care o conduc şi sistemul cameral a fost refăcut după Revoluţie – ca şi Bursa de Valori, de altfel – pe un model sau pe un principiu că, dacă există în Vest, hai să facem şi noi! Să ne bifăm şi noi (erau celebrele steguleţe): hai să existe şi la noi şi Cameră de Comerţ, şi Bursă de Valori. Am fost convins mult timp şi încă mai am ceva dubii că noi am fost înfiinţaţi nu că avea cineva nevoie, ci că trebuia. Istoria le va scrie pe toate”.

Mihai Daraban a precizat că am ajuns în prezent ca firmele cu capital românesc să fie cele care suferă în detrimentul celor străine. Şi a dat un exemplu elocvent: dintre cei peste 22.000 de exportatori, în top 100 sunt doar patru firme româneşti. Altă problemă a economiei noastre vine din componenţa consumului, a mai spus preşedintele Camerei de Comerţ.

„Anul 2015: am exportat 54,6 miliarde (o creştere cu 4,1%), dar au crescut importurile, la 63 de miliarde (cu 7,6%). Deci sunt lucruri care trebuie să ne pună pe gânduri, vizavi de modul în care consumăm, pentru că aici este o problemă: ce consumi. E foarte bine când vorbeşti de creşterea consumului. Problema e: ce consumi? Că, dacă iar te-arunci în electrocasnice de provenienţă străină, dacă iar consumi orice altceva de provenienţă străină, bineînţeles că dai peste cap toate calculele economice şi nu mai poţi să vorbeşti de o creştere sănătoasă economic”, a punctat oficialul CCIR.

Mihai Daraban a mai explicat că economia românească a trecut printr-o etapă de resetare în momentul aderării la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *