Skip to content
Politică

Mihai Daraban pune umărul la dezvoltarea energetică a României: Dispunem de resurse!

PSnews.ro

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a fost prezent marți la forumul „ROMÂNIA – HUB ENERGETIC. O piață energetică românească interconectată regional”, organizat la Palatul Parlamentului.

Principalele teme de discuție din cadrul acestui forum au fost legate de perspectivele României de a deveni un hub energetic regional, precum și strategia energetică pe care țara noastră o are în perioada 2016-2030.

Mihai Daraban a scos în evidență potențialul pe care România îl are în ceea ce privește posibilitatea de a deveni un hub energetic regional.

„România nu are nicio problemă în a deveni un hub regional energetic. Dispunem de resurse naturale, în plus, avem resursele potențiale care, potrivit unui studiu, vor aduce până în 2040, 26 de miliarde de dolari venituri la bugetul de stat, vor asigura o creștere a PIB-ului cu 40 de miliarde de dolari și vor genera 30 de mii de locuri de muncă. În mod clar, România are această șansă și vrem, nu vrem, va deveni un hub energetic regional”, a spus Mihai Daraban.

Prezent la eveniment, ministrul Energiei, Anton Anton, a afirmat că țara noastră are nevoie de o structură organizatorică pentru a putea deveni hub energetic regional.

„Avem resurse naturale proprii, avem o poziție geografică strategică, avem capacitate de transport și
stocare a energiei. De asemenea, avem platforme centralizate de tranzacționare. Ce ne lipsește? Ne lipsește o structură organizatorică. Nu ne lipsesc componentele acesteia, dar ele trebuie protejate și trebuie dezvoltate pentru că se află în diferite stadii de dezvoltare. Avem absolut toate condițiile și eu cred că trebuie să facem acest pas și să devenim un
hub energetic regional”, a spus Anton Anton.

Vicepremierul Viorel Ștefan a spus, în cadrul forumului, că este nevoie de încheierea de parteneriate strategice în domeniul energiei, menționând că țara noastră dispune de resurse importante în ceea ce privește energia regenerabilă.

„România dispune de resurse bogate în ceea ce privește energia regenerabilă, hidroenergie, potențial pentru energie eoliană, solară și fotovoltaică. Aceste resurse sunt distribuite pe întreg teritoriul țării și vor putea fi exploatate pe scară mai largă. Este necesară însă dezvoltarea parteneriatelor strategice în sistemul energetic pe dimensiunile investițională, transfer de know-how și securitate a infrastructurii critice. Ca prioritate, menționez încheierea de parteneriate strategice cu Statele Unite ale Americii și China”, a spus Viorel Ștefan.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *