PSnews

PSnews VIDEO

Mihai Daraban, soluție inedită pentru reorganizarea administrativă EXCLUSIV

adevarulfinanciar.ro

Ediția de miercuri a interviurilor video PSnews.ro l-a avut ca invitat pe Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR).

Oficialul CCIR a oferit o soluție inedită pentru o problemă ce se află în agenda publică de peste 15 ani: reorganizarea administrativă a României. ideea lui Daraban vine în contextul șanselor egale pe care ar trebui să le aibă capitalul privat din țara noastră în raport cu cel de stat. Discuția a venit în continuarea celei legate de poziția capitalului autohton în comparație cu cel străin din România.

DETALII AICI: Daraban (CCIR) demontează paranoia legată de capitalul străin din România EXCLUSIV

Concret: Mihai Daraban a propus organizarea teritorială în 15 regiuni, în funcție de poziția curților de apel. Astfel, cele 15 regiuni ar urma să fie: București, Craiova, Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca, Suceava, Iași, Galați, Constanța, Ploiești, Pitești, Alba-Iulia, Târgu Mureș, Bacău, Galați, Brașov – a se vedea harta de mai jos.

Image result for curti apel romania

(sursa foto: storify.com)

„Sunt administrații centrale, administrații locale unde sunt ordonatori de credit și semnatarii au în stiloul lor o mare responsabilitate (și merită unii). Eu cred că reorganizarea administrativă trebuie făcută de urgență. Nu pe zonele acelea celebre (cele 8 zone de dezvoltare); cred că avem un exemplu de dezvoltare în față și nu vrem să-l vedem. Cea mai bună reorganizare este după modelul curților de apel. Sunt 15 curți de apel. Să vă uitați, de curiozitate, cum arată harta pe curți de apel! Este o împărțire teritorială logică, neținând cont de criterii etnice. Este o împărțire echitabilă și bazată pe mobilitatea persoanei. Pentru că sunt convins că, atunci când s-a hotărât unde să fie curțile de apel la nivel național, s-a ținut cont foarte mult de mobilitatea cetățenilor. Și, dacă vă uitați, cred că acesta este răspunsul la multe problematici din sistemul bugetar: din 42 de județe, s-avem 15”, a explicat Daraban.

Momentul s-a încheiat într-o notă umoristică, atunci când Mihai Daraban a făcut aluzie la mobilitatea extraordinară a unei persoane din orașul Videle (județul Teleorman), care a ajuns ministru. Este vorba – chiar dacă șeful CCIR nu a nominalizat-o – despre fostul prefect teleormănean Carmen Daniela Dan, cea care ocupă în prezent funcția de ministru al Afacerilor Interne.

Redăm mai jos dialogul lui Mihai Daraban cu Anca Mireanu, redactorul-șef al PSnews.ro:

„Anca Mireanu: Știm foarte bine că un cetățean acum – să zic – din Videle mai ușor se duce să lucreze în Malaga sau în altă localitate din Europa decât în reședința de județ, pentru că n-are cu ce s-ajungă. Adică sunt zeci de exemple…

Mihai Daraban: Din Videle ați spus? Are șansa să fie chiar ministru!”

 

Puteți urmări mai jos înregistrarea, între momentele 16:12 și 19:16.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi