Mihai Isac, analist politic: „România este direct afectată de rezultatele alegerilor din Austria”

Foto Facebook

Analistul politic Mihai Isac vorbește pentru PS News despre efectele rezultatelor alegerilor europarlamentare din principalele țări membre UE și despre semnalul de alarmă pe care îl dau partidele extremiste care se bucură de simpatia multor europeni.

„Moscova este mulțumită de acest rezultat și ne putem aștepta la intensificarea războiului hibrid lansat de Kremlin împotriva UE”, punctează Isac.

„Rezultatele alegerilor europarlamentare confirmă creșterea amenințării extremismului politic în diferite state membre, inclusiv în cele din vechea Europă, precum Germania și Franța. Să nu uităm că sunt primele alegeri europarlamentare de la declanșarea invaziei militare ruse pe scară largă din februarie 2022, iar oboseala războiului își spune cuvântul.

Este de așteptat ca următoarele săptămâni să fie dominate de negocieri intense pentru ocuparea funcțiilor din conducerea Parlamentului European, a Comisie Europene, dar și a altor instituții.

Noul ciclu de funcționare a Legislativului european este marcat de probleme grave, pe fondul intensificării ofensivei Federației Ruse împotriva democrațiilor europene. Este nevoie de implementarea unor măsuri legislative care să contracareze demersurile Federației Ruse ori a altor actori geopolitici care vor să încerce să influențeze procesul electoral din UE.

Moscova este mulțumită de acest rezultat

Moscova este mulțumită de acest rezultat și ne putem aștepta la intensificarea războiului hibrid lansat de Kremlin împotriva UE.
Principalele partide din Parlamentul European vor forma cu siguranță un cordon sanitar pentru a nu permite reprezentanților formațiunilor radicale să ocupe funcții importante în Legislativul ori Executivul European, indiferent dacă acestea sunt din Franța, Austria ori alte state.

O parte din liderii acestor partide de extremă dreaptă folosesc doar o retorică populistă pentru a obține voturi, dar vor încerca să devină parte a scenei politice principale europene. Ne putem aștepta ca poziția unor europarlamentari ale formațiunilor considerate de extremă-dreaptă să devină mult mai maleabilă în urma negocierilor.

Franța are probleme politice interne majore, care ar fi explodat, indiferent de rezultatul acestor alegeri europarlamentare

Șocul acestor alegeri a provocat deja unele acțiuni dure din partea liderului francez Macron, care a convocat alegeri parlamentare naționale anticipate. Este o mișcare menită să limiteze efectele pe plan intern a victoriei extremei drepte la europarlamentare. Este de așteptat ca electoratul apropiat identităților politice tradiționale franceze să se mobilizeze și să nu permită o repetare a scenariului de la europarlamentare. Franța are probleme politice interne majore, care ar fi explodat, indiferent de rezultatul acestor alegeri europarlamentare. Alegerile prezidențiale din 2027 pun o presiune majoră asupra elitei politice de la Paris, care dorește să evite venirea la putere a liderei extremei drepte, Marine Le Pen, victorie care ar pune în pericol unitatea europeană.

România este direct afectată de rezultatele din Austria

Rezultatele din Austria semnalează o tendință regională de consolidare a naționalismului și creșterea tendințelor suveraniste. România este direct afectată de aceste rezultate, iar retorica electorală cu tendința anti-românească a cancelarului Karl Nehammer a fost o tactică politică greșită. Apropierea alegerilor parlamentare naționale din Austria din această toamnă obligă actualul cancelar să revină la sentimente mai bune față de București în problema Schengen. Folosirea României în calitate de țap ispășitor nu este demnă pentru o democrație europeană, așa cum se declară Austria.

Electoratul românesc a dat dovadă de mai multă maturitate decât electoratul din statele vestice

Scăderea cotației monedei unice europene trebuie să trezească îngrijorare în cancelariile europene, dar este de așteptat ca mecanismele pieții să își revină în câteva zile.
Noua componență va îngreuna capacitatea de sprijinire a Ucrainei, dar o schimbare a acestei poziții va depinde mai mult de rezultatul alegerilor parlamentare naționale din diferite state.

Electoratul românesc a dat dovadă de mai multă maturitate decât electoratul din statele vestice, iar partidele extremiste nu au avut un succes notabil la aceste alegeri.

Rămâne de văzut câți dintre prietenii lui Putin vor intra în Parlamentul European, mai ales din cei ascunși„, a conchis Mihai Isac.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL