Mihai Isac: „Anul electoral american 2024 aduce noi presiuni în relațiile strategice dintre SUA și Israel”

Foto: ipn.md

Autoritățile israeliene (în mod special premierul Benjamin Netanyahu), sunt supuse unor presiuni externe și interne pentru a opri operațiunile militare menite să distrugă infrastructura teroristă din Gaza. Analistul politic, Mihai Isac face o analiză, pentru PS News, a situației din regiune, punctând că este de așteptat ca protestele din Israel să continue, precum și eforturile armatei israeliene pentru eliberarea ostaticilor. 

„Anul electoral american 2024 aduce noi presiuni la adresa relațiilor strategice dintre SUA și Israel, alianță care reprezintă fundamentul strategiei naționale de securitate israeliană, dar și a politicii americane din regiunea extinsă a Orientului Mijlociu. Situația de securitate din regiune reprezintă o temă pentru ambele tabere implicate în campania electorală din Statele Unite, atât democrata Kamala Harris, cât și republicanul Donald Trump dorind să joace un rol cât mai important în rezolvarea crizei. Un acord ar fi un succes pe plan intern și extern pentru administrația democrată de la Casa Albă”.

Peste jumătate de milion de cetățeni israelieni au ieşit în stradă la Ierusalim, Tel Aviv, Haifa şi în alte oraşe importante, cerând guvernului israelian să îi aducă acasă pe cei peste 100 de ostatici rămaşi în mâinile organizațiilor teroriste din regiune, precum Hamas și Jihadul Palestinian Islamic. Conform unor date ale oficialilor israelieni, o treime dintre ostatici au murit.

„Mobilizarea societății civile și a sindicatelor din Israel este un semnal clar transmis guvernului israelian. Mișcarea sindicală din Israel, cunoscută în principal prin organizația „Histadrut” (Federația Generală a Muncitorilor din Țara Israelului), joacă un rol crucial în economia și societatea israeliană. Fondată în 1920, Histadrut a fost inițial un instrument central pentru construirea statului israelian, jucând un rol semnificativ în dezvoltarea economică și socială a acestuia. În primii ani, sindicatul nu doar că reprezenta drepturile muncitorilor, dar deținea și întreprinderi, spitale, cooperative și instituții financiare. Influența mișcării sindicale în viața politică israeliană, mai ales în segmentul de centru și de stânga se menține chiar și în acest secol.

Organizația teroristă Hamas a folosit tehnologia modernă pentru a pune presiune pe autoritățile israeliene, în încercarea de a își menține prezența în Gaza și alte comunități arabe din regiune, mai spune Isac.

„Imaginile cu ostatici au fost folosite de imensa mașina de propagandă a organizațiilor teroriste din regiune, stârnind furia societății israeliene.Faptul că până în acest moment, forțele armate israeliene nu au reușit să distrugă infrastructura teroristă din regiune, demonstrează pericolul reprezentat de aceste entități, ghidate de o ideologie a urii, la adresa întregii regiuni. Datorită comunităților de imigranți din regiune, vedem cum acest conflict a fost exportat și în state europene și occidentale, provocând creșterea antisemitismului pe continentul european.

Hamas folosește arma ostaticilor pentru a marca puncte politice în războiul permanent dus împotriva statului israelian. Pericolul extinderii acestui model de război, specific anilor 1970-1990, când deturnările de avioane și luările de ostatici erau prezente aproape zilnic în mass-media internațională, reprezintă o provocare pentru comunitatea internațională.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va supraviețui și acestei încercări politice, având în vedere că opoziția politică internă nu este unită. Din păcate, influența crescută a partidelor aparținând dreptei religioase va influența viața politică internă israeliană în perioada următoare, ducând la creșterea tensiunilor politice.

Este de așteptat ca protestele din Israel să continue, ca și eforturile armatei israeliene pentru eliberarea ostaticilor. Actorii internaționali occidentali încearcă să oprească intensificarea conflictului, care nu ar face decât să ofere noi posibilități Federației Ruse, Republicii Islamice Iran, dar și Chinei, posibilitatea schimbării prin violență a ordinii din regiune, mai ales prin folosirea terorismului, conchide analistul politic.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: