Mihai Isac despre miza politică a referendumului din R. Moldova. Ce s-ar întâmpla dacă nu ar trece

Foto: ipn.md

Mihai Isac, analist politică externă, a făcut o analiză, pentru PS News, a situației actuale din R. Moldova înaintea Referendumului și alegerilor prezidențiale din țară. „Pericolul instaurării la Chișinău a unui model georgian este extrem de mare”, atrage atenția analistul.

Invalidarea Referendumului prin nereprezentare sau printr-un vot masiv nu ar aduce foarte mari problemei taberei pro-europene din politica Republicii Moldova, indiferent dacă vorbim de partidul de guvernare PAS sau dacă vorbim despre opoziție. În acest moment, adevărata miză a Federației Ruse este împiedicarea desfășurării normale a Referendumului și vedem acest lucru printr-o strategie hibridă de atac constant împotriva ideii de integrare europeană. Dacă atunci când vorbim despre alegeri prezidențiale, singurul candidat cu șanse reale este Maia Sandu, iar atunci când vorbim despre Referendum încă există dubii că pragul electoral va fi atins. Unul din problemele cu acest prag electoral este că autoritățile de la Chișinău consideră că Republica Moldova are 3,3 milioane de locuitori, o cifră contestată de o mare parte dintre reprezentanții societății civile. Având în vedere depopularea masivă de care a suferit fosta republică sovietică în ultimele trei decenii, Federația Rusa a folosit cu succes orice mediu pentru împrăștierea de știri false, de teorii ale conspirației.

Mihai Isac reamintește că sute de clerici ai Patriarhiei Ortodoxe Ruse au efectuat adevărate pelerinaje la Moscova cu scopul de a primi bani și a nu permite ca Referendumul să reușească.

Un rol deosebit a jucat Mitropolia Chișinăului și întregii Moldove. În ultimele luni, câteva sute de clerici ai acestei filiale locale ai Patriarhiei Ortodoxe Ruse au efectuat adevărate pelerinaje la Moscova, întorcându-se atât cu instrucțiuni, cât și cu fonduri pentru a pune în mișcare o serie de acțiuni propagandistice cu scopul declarat de a nu permite ca acest Referendum să reușească. Conform teoriilor conspirației răspândite de acești clerici și preluate copios de mijloacele de propagandă pro-ruse, Uniunea Europeană va forța populația Republicii Moldova să-și vândă pământul, Uniunea Europeană va închide bisericile ortodoxe sau Uniunea Europeană va permite copiilor a avea diferite stiluri de viață non-tradiționale. Desigur, cei care răspândesc aceste știri false nu recunosc faptul că în Uniunea Europeană există patru state cu o populație majoritară ortodoxă, cum este România, Grecia, Bulgaria și Cipru.

Despre miza politică a Referendumului, Isac spune că este foarte mare atât pentru Maia Sandu cât și pentru cetățenii moldoveni.

Miza politică a acestui Referendum este destul de mare pentru Maia Sandu, având în vedere că aceasta mizează nu numai pe câștigarea alegerilor prezidențiale și obținerea unui nou mandat la fruntea Republicii Moldova, dar și pe câștigarea alegerilor parlamentare din 2025, acestea fiind de fapt miza reală și a forțelor politice pro-ruse. Republica Moldova este o un stat parlamentar cu un sistem de conducere parlamentar și forțele politice pro ruse speră în câștigarea alegerilor parlamentare de anul viitor și vor instaurarea unui sistem politic care să nu mai corespundă actualelor obiective de integrare europeană. Pericolul instaurării la Chișinău a unui model georgian este extrem de mare și vedem ceea ce se întâmplă în Caucaz, unde fosta Republică Sovietică Georgia, odată campioana integrării europene din tot spațiul Mării Negre, a ajuns guvernată de elemente pro ruse care implementează o legislație de inspirație rusească și care a atras după sine impunerea unor sancțiuni dure din partea Uniunii Europene.

Despre explozia de contracandidați la prezidențiale, analistul politic subliniază faptul că rolul acestora nu este acela de a câștigă cât mai degrabă de a a atacă ideea de integrare europeană.

După cum spuneam și cu ocazia altor analize publicate de agenția dumneavoastră, Serviciile Federale de la Moscova au reușit instrumentalizarea elementelor criminale din R. Moldova pentru a le folosi împotriva populației moldovene. Iar numărul mare de candidați cu relații directe sau indirecte cu Federația Rusă, arată flow-ul important acordat de Moscova, iar rolul acestor candidați nu este acela de a câștiga alegerile prezidențiale neavând nicio șansă, ci de a folosi fragila democrație de la Chișinău și libertatea de exprimare pentru a ataca ideea de integrare europeană și pentru a nu permite ca dezvoltarea relațiilor dintre Chișinău și Bruxelles să se dezvolte fără interferența părții ruse.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL