Mihai Isac: După 4 ani de mandat, există o erodare a imaginii Maiei Sandu

Foto: ipn.md

Mihai Isac, analist de politică externă, a explicat pentru PS News,  situația din R. Moldova în ceea ce privește rezultatele parțiale ale votului de duminică la alegerile prezidențiale și la referendum.

În primul rând, Maia Sandu a luat mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 decât în primul tur al prezidențialelor din 2020. Este și normal deoarece există o erodare a imaginii sale după 4 ani de mandat care a fost afectat de numeroase crize. Ne referim la criza pandemică, criza războiul din Ucraina, criza economică care afectează regiunea dar, în același timp, am văzut o mobilizare a votului pro-european în sprijinul său. Desigur, există și nemulțumiri în rândul electoratului cu privire la imaginea unora dintre liderii partidului PAS, partidul pro-prezidențial.

Nouă dintre contracandidații Maiei Sandu la prezidențiale au relații cu Federația Rusă

Am văzut o inflație de candidați pro-ruși și practic 9 din cei 11 candidați au relații directe, dovedite sau mai puțin dovedite cu Federația Rusă. Și în acest context, toți acești candidați nu au făcut altceva decât să atace ideea de integrare europeană folosind mijloacele democratice puse la dispoziție de legislația Republicii Moldova. Și aici mă refer la libertatea cuvântului, la obligativitatea acordării timpilor de antenă, la posibilitatea de a face reclamă electorală. Și faptul că aceste candidaturi nu au fost decât simple unelte pro-ruse. S-a văzut și din faptul că o parte dintre ei nu au strâns un număr de voturi egal cu semnăturile strânse pentru a-i trimite în cursa prezidențială.

O parte a moldovenilor din diasporă au votat contra UE

Isac punctează faptul că cetățenii moldoveni au asistat la un efort de fraudare a acestor alegeri, iar cifra înaintată duminică seară de președinta Maia Sandu, „de 300.000 de voturi cumpărate, reflectă situația gravă din Republica Moldova atunci când vorbim de influența Federației Ruse”, dar există și surpriza unor moldoveni din diaspora care au votat contra UE.

Constatăm amarul situației: moldoveni din Uniunea Europeană care beneficiază de statutul de cetățeni sau rezidenți ai Uniunii Europene, votează împotriva dreptului altor cetățeni ai Republicii Moldova care ar putea să se bucure, în viitor, de același statut. Dar după cum spuneam, propaganda a jucat un rol extrem de important, inclusiv propaganda făcută prin intermediul Bisericii Ortodoxe Ruse, care este extrem de prezentă nu numai în Republica Moldova, dar și in diaspora, în state precum Italia, Portugalia sau Germania.

Peste 1,55 milioane de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova au votat duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumul pentru aderarea la UE a țării, o prezență record de peste 51,5%. Comparativ, la alegerile prezidențiale din 2020, prezența la vot a fost, în primul tur, de 48,54%.

După numărarea voturilor din 98,6% din cele 2.219 secţii de votare, a rezultat că 50,18% dintre cei 1.467.808 alegători care au votat la referendum au răspuns „Da” la întrebarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Ceea ce înseamnă că 49,82% au dat un răspuns negativ.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: