Mihai Isac: „Victoria Partidului Libertății din Austria trezește îngrijorare în statele europene”

Foto: France24

Pentru prima dată în istoria Austriei contemporane, partidul de extremă dreapta FPÖ a ajuns pe primul loc la alegerile legislative de duminică, 29 septembrie 2024, rezultat care surprinde și nu surprinde…

Analistul de politică externă, Mihai Isac, a subliniat pentru PS News că „victoria reprezentanților extremei drepte dn Austria vine la câteva săptămâni după victorii similare în țări precum Olanda, Franța și Germania, ultimele două fiind considerate state locomotivă ale UE”.

Foto: ipn.md

„Victoria Partidului Libertății, de extremă dreapta, un critic virulent al Uniunii Europene și al sprijinului occidental pentru Ucraina, a fost salutată copios de mass-media guvernamentală din Federația Rusă și canalele de telegram din regiune.

Partidul Libertății, formațiune care se opune aderării depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen, propunând chiar desființarea acestui mecanism, a obținut o victorie așteptată, chiar dacă amploarea acesteia trezește îngrijorare nu numai în Austria, dar și în alte state europene unde vor avea în curând alegeri, precum Bulgaria și România.

Victoria reprezentanților extremei drepte dn Austria vine la câteva săptămâni după victorii similare în țări precum Olanda, Franța și Germania, ultimele două fiind considerate state locomotivă ale UE.
Este puțin probabil ca Partidul Libertății să fie cooptat la guvernare, într-o Austrie cu o tradiție a coalițiilor politice.

Principalele partide tradiționale vor evita să intre într-o coaliție condusă de controversatul Herbert Kickl. Acesta a lansat acuzații dure la adresa altor partide parlamentare de la Viena, dorind să evite aplicarea unui model francez, când extrema-dreaptă a fost izolată de celelalte partide”.

„Pentru București se anunță vremuri grele”, spune analistul politic, Mihai Isac adăugând:

Partidele care vor forma guvernul de la Viena va urma să adopte o politică dură în problema imigrației ilegale. România rămâne o victimă colaterală a jocurilor de putere de la Viena și a influenței crescânde a Moscovei în statul european.

Lipsa unei strategii coerente a autorităților de la București în relația cu clasa politică austriacă a condus la un eșec de proporții de politică externă al României în condițiile în care austriacul Magnus Brünner a fost numit comisar european pentru Afaceri Interne și Migrație în noua Comisie Europeană.

Este de așteptat ca Viena să folosească acest portofoliu pentru a împinge către o reformă în sensul înăspririi politicilor privind acceptarea migranților extra-europeni. O astfel de reformă va afecta în mod direct și funcționarea spațiului Schengen, complicând demersurile României care dorește să obțină un rezultat pozitiv cât mai rapid”, conchide Isac.

Ce spune presa din Europa

În Austria, extrema dreapta câștigă o victorie istorică la alegerile legislative, fără garanția guvernării, titrează Franceinfo.
Partidul Libertății al lui Herbert Kickl (FPÖ) a obținut 28,8% din voturi, conform numărării aproape tuturor buletinelor de vot. Dar șeful partidului este departe de a fi sigur că va avea acces la cancelarie sau chiar la guvern, pentru că niciun partid nu vrea să construiască o coaliție cu el.  „Bucurați-vă de acest rezultat este o bucată de istorie pe care am scris-o astăzi împreună”, a spus liderul Partidului Libertății (FPÖ) susținătorilor săi entuziaști adunați la Viena. „Ceea ce am realizat depășește visele mele cele mai sălbatice.”

Le Monde, de asemenea, punctează:  Într-un context de ascensiune a partidelor radicale în Europa, această formație fondată de foști naziști se descurcă chiar mai bine decât au prezis sondajele, provocând un regres guvernului eco-conservator. Cancelarul Karl Nehammer, liderul Partidului Popular (ÖVP, conservatori), a remarcat „dezamăgirea” trupelor sale în fața înfrângerii (26,3%). „Nu am reușit să ajungem din urmă” cu extrema dreaptă, a regretat el în fața unui public sumbru.

În ciuda unei scăderi de peste 10 puncte față de alegerile din 2019, ÖVP, aflat la putere din 1987, are totuși „șanse mari să-și păstreze cancelaria”, estimează analistul Julia Partheymüller, pentru Le Monde. ”

Potrivit experților, conservatorii nu vor accepta să fie partener minoritar și ar putea prefera să se asocieze cu social-democrații (21%) și cu neoliberalii (9%). O coaliție tripartită ar fi o premieră în Austria.

Le Figaro notează că FPÖ a devenit un partid profund naționalist. Antimigrantie, alegătorii săi își poartă de bunăvoie rasismul pe umeri, iar liderul lor Herbert Kickl se declară în favoarea „remigrării” pentru străinii „care cred că nu trebuie să respecte regulile noastre”. Acest concept a fost făurit de mișcarea de identitate.

„Nu văd deloc ce este în neregulă cu acest cuvânt”, a spus Kickl la ultima sa întâlnire publică din Viena. În Parlamentul European, FPÖ se află alături de Fidesz-ul maghiar al lui Viktor Orban și de RN francez.

Cu toate acestea, Marine Le Pen a exclus să stea la Strasbourg cu AfD-ul german tocmai pentru că oficialii acestui partid pledează pentru „remigrare”. Duminică seara, liderul Mitingului Național a salutat victoria FPÖ pe X, văzând-o după alegerile din Italia, Olanda și Franța ca un „oval” care „confirmă triumful poporului de pretutindeni”.

Euronews observă că la un an înainte de alegerile naționale, extremă dreaptă austriacă este mai populară că niciodată. „Mica țară alpină ar putea deveni următoarea țară din Uniunea Europeană care va avea un guvern populist de dreapta”.

„De la Ibiza, pandemia de Covid-19, războiul Rusiei împotriva Ucrainei, insecuritatea economică actuală și cifrele imigrației au oferit un teren fertil pentru doctrina partidului”, a declarat Manès Weisskircher pentru Euronews, politolog la Universitatea din Dresda.

Tagesschau notează: Formarea dificilă a unui guvern după victoria FPÖ. Era o iluzie că aparițiile în mod deliberat rezervate ale lui Nehammer că.. cancelar cu experiență în criză din zona inundațiilor, cu puțin timp înainte de alegeri, ar fi schimbat ceva in favoarea ÖVP.

Acum este oficial: populiștii de dreapta sunt câștigătorii alegerilor parlamentare din Austria pentru prima dată, cu 29,2 la sută. Partidele de guvernare anterioare sunt învinse. Cu toate acestea, ei exclud colaborarea cu președintele FPÖ, Kickl.

Kickl: „Cuvânt de putere” de la alegători

Alegătorii au rostit un „cuvânt de putere” prin votul lor, a spus președintele FPÖ, cu un ton calm, complet diferit de cel folosit la mitingurile electorale și la aparițiile sale la cortul de bere. Își întinde mâna, este gata să guverneze, să înceapă discuțiile. Problema lui Herbert Kickl: Nimeni nu vrea să-i ia mâna întinsă. Nimeni din celelalte partide nu vrea sa lucreze cu el. „El sau eu” este modul în care Nehammer s-a erijat de-a lungul anului electoral. El are și ÖVP-ul său unit în spate. Prezența a fost mare la vot de aproape 80 la sută.

Cancelarul Karl Nehammer este învins, iar coaliția sa pierde 25 de locuri, scrie Rai News Italia. Încep consultările pentru un nou director, toată lumea tinde să excludă dreptul lui Herbert Kickl. Printre ipoteze, și o Grosse Koalition în stil german

-În termeni pur matematici, după rezultatele electorale, în viitor ar fi posibilă nu numai cooperarea dintre FPO și popularul OVP, ci și o revigorare a vechii coaliții OVP-SPO, deși cu un număr foarte limitat. În teorie, este posibilă și o variantă cu trei căi, adică între OVP, SPO și una între Neoliberali și Verzi. Pe lângă extinderea coaliției de ieșire, există și ideea unei „Grosse Koalition” în stil german, cu Populari și Socialiști, ale căror poziții sunt însă îndepărtate.

Pe lângă o variantă de trei partide, care ar fi nouă în Austria, împerecherea FPO cu OVP rămâne și ea aproape imposibilă: în timpul campaniei electorale, cancelarul Karl Nehammer nu exclusese colaborarea cu extrema dreaptă, dar fără liderul acesteia Kickl. Pe scurt, cu aceste cifre, excluzând pe hârtie alianța dintre FPÖ și Popolari, formarea unei coaliții devine o întreprindere foarte complicată-mai spun italienii de la Rai News..

„Este un rezultat istoric pentru FPÖ care nu a fost niciodată atât de puternic”, a declarat corespondentul ZDF Britta Hilpert.
Analiză: cea mai puternică forță de dreapta pentru prima dată din 1945
Britta spune, în continuare: „Herbert Kickl nu se poate aștepta neapărat că va deveni „cancelarul poporului”. Pentru că ÖVP a pierdut, dar rămâne în rolul de regizor. Există doar o coaliție cu ÖVP, iar Herbert Kickl i-a exclus ca partener.
„Coaliție dar fără Kickl” – ÖVP a subliniat din nou acest lucru duminică. Și totuși o coaliție dreapta-dreapta este de conceput în Austria. Pentru a face acest lucru, însă, Herbert Kickl, omul din spatele celei mai mari victorii electorale a FPÖ, ar trebui să demisioneze. Este puțin probabil să facă asta”, spune jurnalista de la ZDF.”

Cotidianul spaniol La Razon precizează: Extrema dreapta câștigă pentru prima dată alegerile federale din Austria
Partidul Libertății (FPÖ) al liderului ultra Herbert Kickl obține aproape o treime din voturi stimulate de imigrație și inflație (…). O alianță s-a întâmplat doar de două ori în Austria în ultimii 30 de ani. Ultima a fost atunci când ÖVP – sub conducerea fostului cancelar Sebastian Kurz – a format o coaliție cu FPÖ al lui Heinz-Christian Strache după alegerile din 2017 Un experiment care a durat doi ani și care s-a prăbușit în urma scandalului cunoscut sub numele ”Ibizagate” care l-a implicat pe Strache cu reprezentanții unui oligarh rus și atribuirea de contracte publice în schimbul unor donații către partid.

Acum, după patru ani de colaborare cu Verzii, coaliția și-ar putea sărbători revenirea. Cu toate acestea, Nehammer a stabilit condiții clare pentru cooperarea cu FPÖ: „Kickl a fost prins în teoriile conspirației, de exemplu pentru că el numește Organizația Mondială a Sănătății noul guvern mondial”, a spus cancelarul în urmă cu câteva zile, deși, totuși, a recunoscut că în acel partid sunt și membri sensibili. Posibilitatea ca FPÖ să-și „sacrifice” liderul Kickl pentru o coaliție cu ÖVP pare puțin probabilă, notează La Razon..

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: