Mihai Popşoi: „Viitorul R. Moldova este alături de România şi acest lucru este firesc”

Sursă foto: Facebook / Mihai Popșoi

Autorităţile de la Chişinău mizează pe avantajele economice şi pe schimbarea demografică şi de mentalitate pentru atragerea Transnistriei şi a Găgăuziei – regiuni tradiţional proruse – către Uniunea Europeană, spune noul ministru de externe, Mihai Popşoi, într-un interviu la Digi24. Rusia va fi nevoită în cele din urmă să accepte această alegere a cetăţenilor, iar referendumul pentru integrare europeană care se va ţine la toamnă concomitent cu alegerile prezidenţiale va aduce o legitimitate publică cât se poate de clară, a explicat şeful diplomaţiei moldovene.

„Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Viitorul Republicii Moldova este alături de România şi acest lucru este firesc”, a declarat Mihai Popşoi la Digi24.  Noul ministru de externe al Republicii Moldova a ales, marţi, să vină la Bucureşti în prima sa deplasare externă.

Mihai Popşoi crede că termenul de 2030 dat de preşedinta Maia Sandu pentru integrarea europeană este realist, dar recunoaşte că va depinde de capacitatea ţării de a implementa reformele necesare.

Întrebat dacă celelalte două probleme pe care le are Republica Moldova – Transnistria, respectiv Găgăuzia – se pot rezolva până în 2030, şeful diplomaţiei de la Chişinău spune că cetăţenilor din stânga Nistrului le vor fi oferite servicii din ce în ce mai multe şi „pas cu pas” vor fi atraşi de perspectiva europeană.

„Pas cu pas, vom introduce în câmpul constant al Republicii Moldova regiunea din stânga Nistrului, aşa încât şi ei să poată beneficia de procesul de aderare. Dar fireşte că pas cu pas, cu reintegrarea ţării. În 2014, când s-a negociat Acordul de Asociere. cei din stânga Nistrului au fost destul de abili în a se asigura că interesele lor sunt reflectate în cadrul Acordului de Asociere şi de Liber Schimb. Acum vor fi oportunităţi economice mult mai mari şi vom depune eforturi pentru a atrage într-un mod paşnic regiunea transnistreană în câmpul constituţional economic al Republicii Moldova”, a declarat Mihai Popşoi.

CUM VOR FI CONVINŞI TRANSNISTRENII ŞI GĂGĂUZII SĂ RĂMÂNĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Întrebat dacă Rusia va renunţa în cele din urmă la Transnistria, şeful diplomaţiei moldovene a subliniat că „trebuie să fie un proces internaţional în care există consensul tuturor actorilor implicaţi” şi a reamintit că inclusiv Federaţia Rusă a recunoscut de fiecare dată, la nivel internaţional, integritatea teritorială a Republicii Moldova.

„E adevărat că avem problema prezenţei ilegale a trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Angajamentul Federaţiei Ruse asumat la summitul O.S.C.E. de la Istanbul din 1999 nu este respectat şi implementat nici până astăzi, dar cetăţenii, o bună parte dintre ei, dacă veţi avea ocazia să mergeţi să-i întrebaţi, foarte mulţi dintre ei înţeleg că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Viitorul Republicii Moldova este alături de România şi acest lucru este firesc. Schimbarea demografică, cetăţenii înţeleg unde este viitorul economic, unde este prosperitate, pace, linişte şi unde este război, încălcarea drepturilor omului. Cetăţenii discern aceste lucruri destul de clar. E adevărat că trebuie să depunem eforturi diplomatice pe plan extern şi eforturi pe plan intern, să fim cât se poate de atractivi pentru cetăţenii noştri din stânga Nistrului. Iar Federaţia Rusă, având în vedere intervenţia barbară din Ucraina, în contextul actual, va trebui să atragem regiunea transnistreană cu avantaje economice şi cetăţenii vor şti să facă această alegere cu siguranţă”, a explicat Mihai Popşoi.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL