Mihai Răzvan Ungureanu: E bine că s-a întâmplat decembrie 89, în ciuda sacrificiului uman enorm

Sursa foto: Mihai Răzvan Ungureanu

Profesorul universitar Mihai Răzvan Ungureanu, fost prim-ministru, consideră că, în cele peste trei decenii care s-au scurs de la Revoluţia din 1989, s-au făcut, „în mod clar” progrese în ceea ce priveşte democraţia, el arătând că, spre deosebire de alte state din Europa de sud-est, care „nu ştiu încotro să o apuce”, România are o identitate. Unguresanu cataloghează, metaforic, democraţia românească drept una care face parte din categoria celor „noi”, care „îşi trăiesc bolile de copilărie”.

„Decembrie 1989 a venit ca un miracol şi, ca orice miracol, cu aşteptări supranumerare. Nu s-a putut îndeplini tot, sau chiar parţial ceea ce se spera pe 25-26 decembrie 1989 pentru că apele politicii, într-o societate neobişnuită cu democraţia, sunt foarte tulburi şi tulburi au rămas până târziu de tot, spre 1996, care a părut să reprezinte momentul unei revelaţii, ne-am găsit apoi, uşor-uşor, cadenţa, pasul. Democraţia este, prin ea însăşi, perfectibilă. (…) Exerciţiul democraţiei e relativ complicat, nu produce minuni, nu există o mistică a democraţiei şi, în fapt, fiecare zi prin care trecem adaugă sau scade din calităţile acesteia. Nu aş fi într-atât de încruntat uitându-mă înapoi în ultimii 30 de ani şi lăsând, cumva, sau închizând ochii la progresele care s-au făcut, pentru că ele există, în mod clar există. E bine că s-a întâmplat decembrie 89, în ciuda sacrificiului uman enorm. Ce am fi fost altfel? O ţară care bâjbâie, cum s-a mai întâmplat cu altele în sud-estul Europei, care bâjbâie între varii formule de identitate fără să ştie încotro să o apuce: spre est, spre vest? Neclar! Or nu, nu mai este cazul”, a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima Tv.
Fostul premier este de părere că România este o ţară „în interiorul căreia este foarte mult de lucru” dar care, treptat, se transformă în bine.
Folosind o metaforă, Ungureanu spune că democraţia din România este din categoria celor „noi”, care „îşi trăiesc bolile de copilărie”, el adăugând alte două categorii de democraţii: cele vechi, „experimentate” şi cele relativ noi, dar „foarte bine închegate”.
El face trimitere la conceptul lansat de Aristotel despre democraţie, potrivit căruia „faci politică pentru a face bine” comunităţii.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: